Сарајево-X: Проблеми с којима се суочавала Агенција за превенцију корупције и координацију борбе против корупције БиХ након доласка директора и двојице замјеника, наставили су пратити њен рад и почетком 2012. године, изјавио је данас новинарима у Сарајеву директор ове агенције Сеад Лисак.

 

У међувремену, навео је, сачињен је правилник о унутaњој организацији Агенције и достављен је Вијећу министара БиХ. Међутим, већ три мјесеца се чека да Вијеће министара да сагласност на правилник.

 

"Оног момента када добијемо сагласност на правилник, моћи ћемо да упошљавамо особље", казао је Лисак, додајући да Агенција, такођер, дијели судбину других институција због проблема с усвајањем државног буџета, што је још један лимитирајући фактор да заживи и испуњава своје законске обавезе.

 

Основна задаћа Агенције је имплементација Стратегије за борбу против корупције. Стратегија, уз Акциони план за њено провођење, усвојена је 2009. године, а тек 20 мјесеци након њеног усвајања формирано је водство Агенције.

 

Лисак каже да ће један од фокуса будућег рада Агенције бити превенција корупције. Наиме, сви савремени трендови не баве се толико репресијом, већ се настоје открити жаришта и узроци корупције те онда борити против тих узрока усвајањем нових закона, повећањем институционалних капацитета постојећих институција и освјешћивањем јавности.

 

Агенција није радила истраживања о степену корупције у БиХ, јер за то нема капацитете, али резултати истраживања невладних организација "не дају нимало оптимизма" када је у питању корупција.

 

"Борба против корупције је питање грађанина. Сваки грађанин има проблем због корупције. Када се удружимо и схватимо да је проблем корупције проблем свих нас, онда ће и ова борба имати свој смисао", казао је директор Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције БиХ Сеад Лисак. (sarajevo-x.com)