На предстојећим локалним изборима у Босни и Херцеговини по први пут би се могло примијенити електронско гласање. Како дознаје Вечерњак, овакав приједлог за измјену Изборног закона БиХ наћи ће се данас на дневном реду међуресорне радне групе, састављене од чланова Централне изборне комисије, државних заступника и министара, а које већ дуже вријеме ради на припреми корекција изборног законодавства у Босни и Херцеговини.

 

Посебни апарати

 

За почетак би се електронско гласање омогућило у неколико бх. општина, а уколико се овај систем покаже ефективним, до општих избора 2014. године, могао би постати стандардан начин изјашњавања грађана на биралиштима. Није ријеч о гласању путем интернета, већ о инсталирању посебних апарата на бирачким мјестима, гдје би бирачи, уз уобичајени начин заокруживањем кандидата на гласачким листићима, могли и уношењем података електронским путем обавити своју грађанску дужност.

 

У пракси би то значило да ће грађани на ограниченом броју бирачких мјеста у неколико општина одабиром опција на екрану апарата гласати за политичке опције и кандидате. Након обављене процедуре гласања сваки бирач  добио би одговарајућу потврду.

 

Уколико овај приједлог, иза ког формално стоји предсједник ЦИК-а Бранко Петрић, буде усвојен, пред ЦИК-ом ће се наћи велики задатак да дефинише сва питања која се односе на сигурност, контролу и друга питања везана за употребу електронских апарата. Како дознајемо, приједлог о увођењу електронског начина гласања ће вјероватно бити прихваћен, јер се њиме омогућује значајна уштеда времена и средстава на изборима, а искључује се и могућност манипулације изборним резултатима од стране чланова бирачких одбора.

 

Скуп пројекат

 

Ипак, у питању је прилично скуп пројекат, јер према неким информацијама, набавка једног таквог апарата с одговарајућим софтвером стоји и више од 5000 КМ.

 

Ако би се на сваком бирачком мјесту у Босни и Херцеговини, а њих је 5300, поставио по један апарат, држава би морала осигурати око 26,5 милиона марака.