Na predstojećim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini po prvi put bi se moglo primijeniti elektroničko glasovanje. Kako doznaje Večernjak, ovakav prijedlog za izmjenu Izbornog zakona BiH naći će se danas na dnevnom redu međuresornog radnog povjerenstva, sastavljenog od članova Središnjeg izbornog povjerenstva, državnih zastupnika i ministara, a koje već duže vrijeme radi na pripremi korekcija izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini.


Posebni aparati

Za početak bi se elektroničko glasovanje omogućilo u nekoliko bh. općina, a ukoliko se ovaj sustav pokaže učinkovitim, do općih izbora 2014. godine, mogao bi postati standardnim načinom izjašnjavanja građana na biralištima. Nije riječ o glasovanju putem interneta, već o instaliranju posebnih aparata na biračkim mjestima, gdje bi birači, uz uobičajeni način zaokruživanjem kandidata na glasačkim listićima, mogli i unošenjem podataka elektroničkim putem obaviti svoju građansku dužnost.

 

U praksi bi to značilo da će građani na ograničenom broju biračkih mjesta u nekoliko općina odabirom opcija na ekranu aparata glasovati za političke opcije i kandidate. Nakon obavljene procedure glasovanja svaki birač bi dobio odgovarajuću potvrdu.

Ukoliko ovaj prijedlog, iza kojeg formalno stoji predsjednik SIP-a Branko Petrić, bude usvojen, pred SIP-om će se naći veliki zadatak da definira sva pitanja koja se odnose na sigurnost, kontrolu i druga pitanja vezana za uporabu elektroničkih strojeva. Kako doznajemo, prijedlog o uvođenju elektroničkog načina glasovanja će vjerojatno biti prihvaćen, jer se njime omogućava značajna ušteda vremena i sredstava na izborima, a isključuje se i mogućnost manipulacije izbornim rezultatima od strane članova biračkih odbora.

Skup projekt

Ipak, u pitanju je prilično skup projekt, jer prema nekim informacijama, nabava jednog takvog aparata s odgovarajućim softverom stoji i više od 5000 KM.

Ako bi se na svakom biračkom mjestu u Bosni i Hercegovini, a njih je 5300, postavio po jedan aparat, država bi morala osigurati oko 26,5 milijuna maraka.