У понедељак, 31. октобра 2011. године, у хотелу "Босниа" у Сарајеву одржана је завршна конференција пројекта "Развој система за управљање учинком у структурама државне службе у Босни и Херцеговини". Овом приликом пројектни тим предвођен др. Александром Рабреновић присутнима је представио главне резултате пројекта, међу којима су и општи принципи управљања учинком, заједнички за све нивое државне службе у БиХ, на основу којих су агенције за државну службу БиХ и ФБиХ донијеле нове Правилнике о оцјењивању рада државних службеника у јулу и септембру мјесецу 2011., а Агенција за државну управе Републике Српске измјене и допуне постојећег Правилника о поступку оцјењивања и напредовања државних службеника у августу 2011. године.

Скуп је окупио представнике Канцеларије координатора за реформу јавне управе, Министарства правде БиХ, Министарства финансија БиХ, Агенције за државну службу БиХ, Савјета Министара БиХ, Министарства правде ФБиХ, Агенције за државну службу ФБиХ, Министарства управе и локалне самоуправе РС-а, Агенције за државну управу РС-а, Владе Брчко дистрикта, представнике међународних организација и донатора активних у реформи јавне управе (Европска комисија, СИДА, Британска Амбасада, Амбасада Краљевине Холандије и Краљевине Норвешке).

У свом излагању координатор за реформу јавне управе, госпођа Семиха Боровац, истакла је да је реформска област управљање људским потенцијалима у реформи јавне управе од посебне важности, а на то посебно указује извјештај Европске комисије у БиХ на основу којих се може рећи да су укупни остварени резултати на пољу управе своде на оцјену о достигнућима у овој реформској области. Важност овог пројекта је у томе што је постигнута пуна сагласност у вези са циљевима које је пројект и поставио, а то је да се дође до што ефективнијег оцјењивања, односно метода оцјењивања државних службеника као једног од основних инструмената за подршку управљања људским потенцијалима, казала је Боровац.

Госпођа Боровац је такођер истакла да је један од кључних приоритета за европско партнерство остваривање транспарентне процедуре запошљавања засноване на успјешности и систему модерног напредовања у каријери те "професионализација" у државној служби. Овај пројекат је веома важан, јер је од почетка конципиран на заједничкој идеји свих кључних институција које су одговорне за спровођење реформе државне службе са сва четири управна нивоа у БиХ, додала је на крају Боровац.

Подсјећамо, пројекат је финансиран из Фонда за реформу јавне управе и то кроз буџет од 760.383,00 КМ са ПДВ, а имплементирао га је конзорцијум компанија "Djikic Consulting Services" д.о.о. Сарајево и "Ђикић" д.о.о. Сарајево. Овим пројектом се осигурава подршка Акционом плану 1 за имплементацију реформе јавне управе у БиХ и тиме пружа допринос имплементацији Стратегије реформе јавне управе БиХ у циљу испуњења услова за чланство у Европској унији.

 

 

У оквиру пројекта обуку је прошао укупно 591 руководилац/оцјењивач са свих нивоа државне службе у БиХ, а обука је обухватила и 61 државног службеника, који су постали тренери за област управљања учинком на појединачним нивоима државне службе у БиХ – казала је др. Рабреновић.

На скупу је такође представљена и публикација – "Приручник о оцјењивању – Водич за успјешно управљање учинком у структурама државне службе у БиХ", који је пројектни тим припремио ради олакшавања поступка оцјењивања свим учесницима у овом поступку, од државних службеника до руководилаца органа.

Присутнима су се такође обратили и представници институција корисника са свих нивоа управе. У име Министарства за управу и локалну самоуправу Републике Српске говорио је господин Микан Давидовић, господин Невен Акшамија се обратио у име Агенције за државну службу БиХ, док је у име Агенције за државну службу Федерације БиХ то учинио господин Сеад Масло. Господин Един Смајловић пренио је искуства која су имали представници Брчко дистрикта БиХ у имплементацији овог пројекта.