U ponedjeljak, 31. listopada 2011. godine, u hotelu "Bosnia" u Sarajevu održana je završna konferencija projekta “Razvoj sustava za upravljanje učinkom u strukturama državne službe u Bosni i Hercegovini“. Ovom prilikom projektni tim predvođen dr. Aleksandrom Rabrenović je prisutnima predstavio glavne rezultate projekta, među kojima su i opći principi upravljanja učinkom, zajednički za sve razine državne službe u BiH, na osnovu kojih su agencije za državnu službu BiH i FBiH donijele nove Pravilnike o ocjenjivanju rada državnih službenika u srpnju i rujnu mjesecu 2011., a Agencija za državnu uprave Republike Srpske izmjene i dopune postojećeg Pravilnika o postupku ocjenjivanja i napredovanja državnih službenika u kolovozu 2011. godine.

Skup je okupio predstavnike Ureda koordinatora za reformu javne uprave, Ministarstva pravde BiH, Ministarstva financija BiH, Agencije za državnu službu BiH, Vijeća Ministara BiH, Ministarstva pravde FBiH, Agencije za državnu službu FBiH, Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS-a, Agencije za državnu upravu RS-a, Vlade Brčko distrikta, predstavnike međunarodnih organizacija i donatora aktivnih u reformi javne uprave (Europska komisija, SIDA, Britanska Ambasada, Ambasada Kraljevine Nizozemske i Kraljevine Norveške).

U svom izlaganju koordinator za reformu javne uprave, gospođa Semiha Borovac, istakla je da je reformska oblast upravljanje ljudskim potencijalima u reformi javne uprave od posebne važnosti, a na to posebno ukazuje izvješće Europske komisije u BiH na osnovu kog se može reći da su ukupni ostvareni rezultati na polju uprave svode na ocjenu o postignućima u ovoj reformskoj oblasti. Važnost ovog projekta je u tome što je postignuta puna saglasnost u svezi sa ciljevima koje je projekt i postavio, a to je da se dođe do što učinkovitijeg ocjenjivanja, odnosno metoda ocjenjivanja državnih službenika kao jednog od osnovnih instrumenata za podršku upravljanja ljudskim potencijalima, kazala je Borovac.

Gospođa Borovac je također istakla da je jedan od ključnih prioriteta za europsko partnerstvo ostvarivanje transparentne procedure zapošljavanja zasnovane na uspješnosti i sistemu modernog napredovanja u karijeri te "profesionalizacija" u državnoj službi. Ovaj projekt je veoma važan, jer je od početka koncipiran na zajedničkoj ideji svih ključnih institucija koje su odgovorne za provođenje reforme državne službe sa sve četiri upravne razine u BiH, dodala je na kraju Borovac.

Podsjećamo, projekat je financiran iz Fonda za reformu javne uprave i to kroz proračun od 760.383,00 KM sa PDV, a implementirao ga je konzorcij kompanija "Djikic Consulting Services" d.o.o. Sarajevo i "Đikić" d.o.o. Sarajevo. Ovim projektom se osigurava potpora Akcijskom planu 1 za provedbu reforme javne uprave u BiH i time pruža doprinos provedbi Strategije reforme javne uprave BiH u cilju ispunjenja uvjeta za članstvo u Europskoj uniji.

 

 

U okviru projekta obuku je prošao ukupno 591 rukovodilac/ocjenjivač sa svih razina državne službe u BiH, a obuka je obuhvatila i 61 državnog službenika, koji su postali treneri za oblast upravljanja učinkom na pojedinačnim razinama državne službe u BiH – kazala je dr. Rabrenović.

Na skupu je također predstavljena i publikacija – "Priručnik o ocjenjivanju – Vodič za uspješno upravljanje učinkom u strukturama državne službe u BiH", koji je projektni tim pripremio radi olakšavanja postupka ocjenjivanja svim učesnicima u ovom postupku, od državnih službenika do rukovodilaca organa.

Prisutnima su se također obratili i predstavnici institucija korisnika sa svih nivoa uprave. U ime Ministarstva za upravu i lokalnu samoupravu Republike Srpske govorio je gospodin Mikan Davidović, gospodin Neven Akšamija se obratio u ime Agencije za državnu službu BiH, dok je u ime Agencije za državnu službu Federacije BiH to učinio gospodin Sead Maslo. Gospodin Edin Smajlović prenio je iskustva koja su imali predstavnici Brčko distrikta BiH u provedbi ovog projekta.