У оквиру Циди пројекта “Изградња капацитета цивилног друштва за учешће у цивилном дијалогу  у Босни и Херцеговини”, у периоду од 10.-12. новембра  2010. године у Сарајеву је одржан трећи семинар за тематске мреже организација цивилног друштва “Мониторинг цивилног дијалога“.

Општи циљ Циди пројекта је укључити цивилно друштво у БиХ у цивилни дијалог на различитим нивоима власти, што је у складу препорукама Европске уније и Стратегији проширења, у којима се истиче како „култура прихваћања и уважавања улоге цивилног друштва треба се успоставити како би организације цивилног друштва могле упустити се у учинковит цивилни дијалог“ (Стратегија проширења и главни изазови 2010.-2011).

На семинару су г. Славиша Шућур, заступник у Представничком дому Парламента Федерације БиХ и г. Марко Аћић, замјеник главног секретара Народне скупштине Републике Српске дискутирали с представницима шест тематских мрежа о могућностима учешћа јавности у парламентарним процедурама за доношење закона. 

Такођер, током тродневног семинара учесници су имали прилику детаљније се упознати са темама као што су мониторинг јавних политика и мониторинг цивилног дијалога. На семинару и радионици је учествовало 37 представника из шест тематских мрежа цивилног друштва: Савез слијепих Републике Српске; Савез глухих и наглухих Босне и Херцеговине; Савез удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима Републике Српске; Ринг; Волонтирам; Моно.

Учесници су веома задовољни низом семинара о цивилном дијалогу који се организују у оквиру Циди пројекта. Послије завршетка семинара, један од учесника је рекао: “Сваким новим доласком на ове семинаре, све више се осјећам правоснажним учесником и сви одлазимо много, много богатији знањем”, каже се у саопштењу за јавност Делегације Европске уније у БиХ.