Европска комисија објавила је два позива у оквиру програма финансијске помоћи за истраживање и иновације на којима могу учествовати истраживачи из Босне и Херцеговине.

У склопу Седмог оквирног споразума ФП7 и програма Пеопле основана је група иницијатива под називом Marie Curie Actions, а која је усмјерена ка повећању мобилности између јавног и приватног сектора, као и међу државама.Своје дјеловање усмјерили су на подршку обука у индустрији, партнерства у заједничком истраживачком раду и кадровима у међусекторској сурадњи.

Укупан буџет за Marie Curie Action, којим се између осталог обезбијеђују такозвани грантови мобилности, износи око 772 милиона евра.

Први позив које је расписала Европска комисија је позив за Марие Цурие суфинансирање регионалних, националних и међународних програма.

Циљ ове иницијативе је повећање мобилност и могућности за развој каријера искусних истраживача. Посебан акценат је стављен на потицање мобилности између јавног сектора и приватних фирми, те пружању подршке истраживачима у усавршавању и јачању лидерске позиције.

Други позив на који могу се пријавити и истраживачи из БиХ односи се на додјелу гранта као подршке развоју каријере истраживача у оквиру 2011. ФП7 `People` програма.

Европска комисија овим грантовима жели ојачати људске ресурсе у европској истраживачкој зони, те спријечити `одлив мозгова` у друге земље.

Грант је намијењен истраживачима који своју каријеру намјеравају градити у земљама Европске уније. Истраживачима ће бити обезбјеђен властити буџет, како би властитим ангажманом допринијели развоју и открићима у одређеним подручјима.Иницијални буџет за овај грант је 40 милиона евра, а више информација о оба наведена позива могу се пронаћи на званичној страници Европске комисије, преноси портал реци.ба