Evropska komisija objavila je dva poziva u okviru programa finansijske pomoći za istraživanje i inovacije na kojima mogu učestvovati istraživači iz Bosne i Hercegovine.

U sklopu Sedmog okvirnog sporazuma FP7 i programa People osnovana je grupa inicijativa pod nazivom Marie Curie Actions, a koja je usmjerena ka povećanju mobilnosti između javnog i privatnog sektora, kao i među državama.

Svoje djelovanje usmjerili su na podršku obuka u industriji, partnerstva u zajedničkom istraživačkom radu i kadrovima u međusektorskoj suradnji. Ukupan budžet za Marie Curie Actions, kojim se između ostalog obezbijeđuju takozvani grantovi mobilnosti, iznosi oko 772 miliona evra.

Prvi poziv koje je raspisala Evropska komisija je poziv za Marie Curie sufinansiranje regionalnih, nacionalnih i međunarodnih programa. Cilj ove inicijative je povećanje mobilnost i mogućnosti za razvoj karijera iskusnih istraživača. Poseban akcenat je stavljen na poticanje mobilnosti između javnog sektora i privatnih firmi, te pružanju podrške istraživačima u usavršavanju i jačanju liderske pozicije.

Drugi poziv na koji mogu se prijaviti i istraživači iz BiH odnosi se na dodjelu granta kao podrške razvoju karijere istraživača u okviru 2011. FP7 `People` programa.

Evropska komisija ovim grantovima želi ojačati ljudske resurse u evropskoj istraživačkoj zoni, te spriječiti `odliv mozgova` u druge zemlje.

Grant je namijenjen istraživačima koji svoju karijeru namjeravaju graditi u zemljama Evropske unije. Istraživačima će biti obezbjeđen vlastiti budžet, kako bi vlastitim angažmanom doprinijeli razvoju i otkrićima u određenim područjima.

Inicijalni budžet za ovaj grant je 40 miliona evra, a više informacija o oba navedena poziva mogu se pronaći na zvaničnoj stranici Evropske komisije , prenosi portal reci.ba