Адна Чолпа, Миран Пезер, Ирем Каришик,  Селма Ужичанин, Амина Фаткић, Азра Махмутовић и Зана Муминовић, ученици четвртих разреда Прве гимназија Сарајево данашњу наставу замијенили су радом у Канцеларији координатора за реформу јавне управе у БиХ, који је подржао пројекат „Волонтирај – кредитирај“ невладине организације Infohouse.

Семиха Боровац, државна координаторица за реформу јавне управе у БиХ упознала је ученике са радом Уреда али и реформама које Канцеларијакоординира, док реформске мјере испуњавају институције управе у нашој земљи.

„Ово је реформа свих реформи. Не само што нам грађани налажу да реформишемо управу, већ и регионални контекст намеће реформу јавне управе као један од кључних друштвених приоритета. Процес либерализације визног режима за земље западног Балкана може послужити као одлична илустрација”, казала је Боровац. Она је додала да процес придруживања Европској унији захтјева јавну управу која функционише у складу с европским управним стандардима.

Боравац је истакла да реформа, између осталог, подразумијева израду политика на нивоу институција и међу њима, транспарентно трошење државног и ентитетских буџета али и буџета Брчко дистрикта, отворенију управу према грађанима, савремено кориштење информационих технологија те обучене упосленике у администрацији које може одговорити захтјевима грађана али и захтјевима ЕУ. 

Успјех реформе јавне управе је суштински одређен политичком вољом главних доносилаца одлука, уложеним финансијским средствима и знањем и вјештинама оних који су одговорни за њену директну имплементацију.Након разговора са државном координаторицом, средњошколци су учествовали и у радионици како успјешно преговарати.

Циљ је био указати им на квалитете и вјештине које преговарачи требају имати.

Поред Канцеларије, ученицима је врата отворила и Служба за односе с јавношћу Генералног секретаријата Савјета министара БиХ. Азра Аличковић, шеф Одсјека за медије и аналитику и Александар Обрадовић, шеф Одсјека за сарадњу са новинарима и грађанима упознали су средњошколце са радом Савјета министара БиХ као и радом ове Службе. Тако су средњошколци посјетили сале гдје се одржавају сједнице Савјета министара, састанци али и пресс конференције.

Просјечна старост запосленика Канцеларије координатора за реформу јавне управе разбила је мит о управи која је недостижна за младе, јединствен је став ученика.

„Угодно сам изненађена сазнањем да се државни службеници оцијењују те да државна служба више не представља посао до краја радног вијека“, казала Зана Муминовић.

Канцеларија координатора за РЈУ већ трећу годину даје подршку овом едукативном пројекту.