Adna Čolpa, Miran Pezer, Irem Karišik,  Selma Užičanin, Amina Fatkić, Azra Mahmutović i Zana Muminović, učenici četvrtih razreda Prve gimnazija Sarajevo današnju nastavu zamijenili su radom u Uredu koordinatora za reformu javne uprave u BiH, koji je podržao projekat „Volontiraj – kreditiraj“ nevladine organizacije Infohause.

Semiha Borovac, državna koordinatorica za reformu javne uprave u BiH upoznala je učenike sa radom Ureda ali i reformama koje Ured koordinira, dok reformske mjere ispunjavaju institucije uprave u našoj zemlji.

„Ovo je reforma svih reformi. Ne samo što nam građani nalažu da reformišemo upravu, već i regionalni kontekst nameće reformu javne uprave kao jedan od ključnih društvenih prioriteta. Proces liberalizacije viznog režima za zemlje zapadnog Balkana može poslužiti kao odlična ilustracija”, kazala je Borovac. Ona je dodala da proces pridruživanja Europskoj uniji zahtjeva javnu upravu koja funkcioniše u skladu s europskim upravnim standardima.

Boravac je istakla da reforma, između ostalog, podrazumijeva izradu politika na nivou institucija i među njima, transparentno trošenje državnog i entitetskih budžeta ali i budžeta Brčko distrikta, otvoreniju upravu prema građanima, savremeno korištenje informacionih tehnologija te obučene uposlenike u administraciji koje može odgovoriti zahtjevima građana ali i zahtjevima EU.   

Uspjeh reforme javne uprave je suštinski određen političkom voljom glavnih donosilaca odluka, uloženim financijskim sredstvima i znanjem i vještinama onih koji su odgovorni za njenu direktnu implementaciju.

Nakon razgovora sa državnom koordinatoricom, srednjoškolci su učestvovali i u radionici kako uspješno pregovarati. Cilj je bio ukazati im na kvalitete i vještine koje pregovarači trebaju imati.

Pored Ureda, učenicima je vrata otvorila i Služba za odnose s javnošću Generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH. Azra Aličković, šef Odsjeka za medije i analitiku i Aleksandar Obradović, šef Odsjeka za saradnju sa novinarima i građanima upoznali su srednjoškolce sa radom Vijeća ministara BiH kao i radom ove Službe. Tako su srednjoškolci posjetili sale gdje se održavaju sjednice Vijeća ministara, sastanci ali i press konferencije.

Prosječna starost zaposlenika Ureda koordinatora za reformu javne uprave  razbila je mit o upravi koja je nedostižna za mlade, jedinstven je stav učenika.

„Ugodno sam iznenađena saznanjem da se državni službenici ocijenjuju te da državna služba više ne predstavlja posao do kraja radnog vijeka“, kazala Zana Muminović.

Ured koordinatora za RJU već treću godinu daje podršku ovom edukativnom projektu.