Осим Француске, која је сугерисала да би могла тражити додатне гаранције да ће се критеријуми за укидање виза у БиХ поштовати, у кулоарима се још спомиње да би Холандија и Данска, а можда и Финска могле да ускрате зелено свјетло за БиХ и Албанију на засједању европског Вијећа у новембру, јавља дописник Срне из Брисела.

Француска би могла да има два мотива да одгоди на кратко зелено свјетло за укидање виза.Први се тиче недавне велике свађе између француског предсједника Ницоласа Саркозyја и европског комесара Вивиан Рединг о питању репатријације Рома. Француска је још врло љута због увредљивих квалификација које су јој упућене из Брисела. Уобичајено је да земља чланица показује незадовољство према Европској комисији тиме што на дуже или краће вријеме блокира њене пројекте. Неки сматрају да би се то могло десити и овај пут, јер се либерализација визног режима за БиХ и Албанију види првенствено као посао Европске комисије.

Други мотив могао би бити да је одлука Саркозyја да не допусти румунским и бугарским Ромима насељавање, добила изванредну подршку Француза, као и сви потези којима је циљ ограничавање имиграције. Париз има интереса да покаже својој јавности како је врло строг у свим сличним одлукама, а либерализација визног режима је један од њих.Према незваничним ријечима дипломате, ако се Париз и одлучи на такав корак, радиће се о краткоме року задржавања.Један француски дипломата сугерисао је да би његова земља вољела да види провођење неког од закона, тако да се види да су донесене мјере стварне, а не да визна либерализација буде "дипломатски поклон".

Али, још није одлучено да ли ће се Париз одлучити на такав корак. За вријеме расправе у Европском парламенту уочи данашњег гласања о укидању режима виза за БиХ и за Албанију, европски посланици су позивали Париз да не кочи овај процес.

Европосланици су рекли да Париз и неке земље, које нису именовали, не смију кочити БиХ и Албанију због разлога унутрашње политике. Комесар за унутрашње послове у Европској комисији Cecilia Malmstorm рекла је да је Европска комисија увјерена да су сви критеријуми за укидање виза достигнути и да двјема земљама треба да се честита на тешком и сложеном раду који је иза њих.

У Холандији и Данској постоји велико нерасположење грађана према било каквим придошлицама које би могле завршити на њиховом тлу, преноси sarajevo-x.com