Osim Francuske, koja je sugerisala da bi mogla tražiti dodatne garancije da će se kriterijumi za ukidanje viza u BiH poštovati, u kuloarima se još spominje da bi Holandija i Danska, a možda i Finska mogle da uskrate zeleno svjetlo za BiH i Albaniju na zasjedanju evropskog Vijeća u novembru, javlja dopisnik Srne iz Brisela.

Francuska bi mogla da ima dva motiva da odgodi na kratko zeleno svjetlo za ukidanje viza.

Prvi se tiče nedavne velike svađe između francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja i evropskog komesara Vivian Reding o pitanju repatrijacije Roma. Francuska je još vrlo ljuta zbog uvredljivih kvalifikacija koje su joj upućene iz Brisela.

Uobičajeno je da zemlja članica pokazuje nezadovoljstvo prema Evropskoj komisiji time što na duže ili kraće vrijeme blokira njene projekte. Neki smatraju da bi se to moglo desiti i ovaj put, jer se liberalizacija viznog režima za BiH i Albaniju vidi prvenstveno kao posao Evropske komisije.

Drugi motiv mogao bi biti da je odluka Sarkozyja da ne dopusti rumunskim i bugarskim Romima naseljavanje, dobila izvanrednu podršku Francuza, kao i svi potezi kojima je cilj ograničavanje imigracije. Pariz ima interesa da pokaže svojoj javnosti kako je vrlo strog u svim sličnim odlukama, a liberalizacija viznog režima je jedan od njih.

Prema nezvaničnim riječima diplomate, ako se Pariz i odluči na takav korak, radiće se o kratkome roku zadržavanja.

Jedan francuski diplomata sugerisao je da bi njegova zemlja voljela da vidi provođenje nekog od zakona, tako da se vidi da su donesene mjere stvarne, a ne da vizna liberalizacija bude "diplomatski poklon". Ali, još nije odlučeno da li će se Pariz odlučiti na takav korak.

Za vrijeme rasprave u Evropskom parlamentu uoči današnjeg glasanja o ukidanju režima viza za BiH i za Albaniju, evropski poslanici su pozivali Pariz da ne koči ovaj proces. Evroposlanici su rekli da Pariz i neke zemlje, koje nisu imenovali, ne smiju kočiti BiH i Albaniju zbog razloga unutrašnje politike.

Komesar za unutrašnje poslove u Evropskoj komisiji Cecilia Malmström rekla je da je Evropska komisija uvjerena da su svi kriterijumi za ukidanje viza dostignuti i da dvjema zemljama treba da se čestita na teškom i složenom radu koji je iza njih.

U Holandiji i Danskoj postoji veliko neraspoloženje građana prema bilo kakvim pridošlicama koje bi mogle završiti na njihovom tlu, prenosi sarajevo-x.com