Еуропска повјереница за правосуђе и темељна права Вивиане Рединг казала је у интервјуу за Die Welt да би Еуропска унија могла увести обвезујуће квоте за запошљавање жена, ако се постотак жена на високим функцијама не повећа.

Циљ би требао бити да до 2015. године најмање 30 посто чланова управних одбора буду жене, те да се то повећа на 40 посто до 2020. године, пише Die Welt.

"Ако се до краја 2011. године ништа не догоди, морат ћемо размислити о правно обвезујућим квотама. Мој циљ је да се до 2015. године постигне то да најмање 30 посто чланова управних одбора буду жене, а тај би се број требао повећати на 40 посто до 2020. године&qуот", казала је Вивиане Рединг.Она је додала да у прољеће сљедеће године намјерава у Бруxеллесу организирати састанак водећих људи великих еуропских твртки како би с њима разговарала о том питању.

"Протеклих сам година на жалост установила да није забиљежен напредак у запошљавању жена на водећим положајима", оцијенила је Рединг.

У Њемачкој је тако, на примјер, на водећим положајима великих твртки само 13 посто жена, међутим у Норвешкој је удио жена на водећим положајима у посљедњих пет година порастао с 25 на 45 посто.Рединг је најавила да ће сљедећи тједан представити нову "еуропску стратегију једнакости сполова" те ће за њу тражити потпору Еуропског парламента, преноси портал реци.ба