Europska povjerenica za pravosuđe i temeljna prava Viviane Reding kazala je u intervjuu za Die Welt da bi Europska unija mogla uvesti obvezujuće kvote za zapošljavanje žena, ako se postotak žena na visokim funkcijama ne poveća.

Cilj bi trebao biti da do 2015. godine najmanje 30 posto članova upravnih odbora budu žene, te da se to poveća na 40 posto do 2020. godine, piše Die Welt.

"Ako se do kraja 2011. godine ništa ne dogodi, morat ćemo razmisliti o pravno obvezujućim kvotama. Moj cilj je da se do 2015. godine postigne to da najmanje 30 posto članova upravnih odbora budu žene, a taj bi se broj trebao povećati na 40 posto do 2020. godine", kazala je Viviane Reding.

Ona je dodala da u proljeće sljedeće godine namjerava u Bruxellesu organizirati sastanak vodećih ljudi velikih europskih tvrtki kako bi s njima razgovarala o tom pitanju.

"Proteklih sam godina na žalost ustanovila da nije zabilježen napredak u zapošljavanju žena na vodećim položajima", ocijenila je Reding.

U Njemačkoj je tako, na primjer, na vodećim položajima velikih tvrtki samo 13 posto žena, međutim u Norveškoj je udio žena na vodećim položajima u posljednjih pet godina porastao s 25 na 45 posto.

Reding je najavila da će sljedeći tjedan predstaviti novu "europsku strategiju jednakosti spolova", te će za nju tražiti potporu Europskog parlamenta, prenosi portal reci.ba