Босанскохерцеговачке власти уводе нови сустав заштите печата државних институција, који укључује и јасно прописани облик, димензије, израду и садржај печата.

Убудуће би се приликом израде печата било које од државних институција требале поштивати норме које се односе на материјал од којег се израђује печат, садржај текста на три језика и два писма, те ознаке редног броја печата у случају већег броја печата истог промјера.

Садржај печата

"Ова ствар у досадашњим одредбама закона није била регулирана, а у пракси су се наметала питања гледе прописивања материјала од којег се израђује печат, као и гледе осталих одредаба које се односе на садржај текста печата када је у питању упораба језика и писма и осталих садржаја печата који су од великог значаја, а темељем практичних искустава насталих у поступку одлучивања о одобравању израде печата", наводи Министарство правосуђа БиХ у службеном образложењу предложених законских измјена.

Новим прописом јасно ће бити дефинирано да печат институција БиХ има облик круга, те да се израђује од гуме, метала или другог одговарајућег материјала.

Сваки печат ће морати садржавати натпис "Босна и Херцеговина", као и назив институције и то на три службена језика и два писма. Сав овај текст бит ће исписан у концентричним круговима око грба БиХ који се налази у средишту печата, а који може бити промјера 50 и 30 милиметара. Ако институција има већи број печата истог промјера, сваки примјерак печата морат ће садржавати и ознаку редног броја.

Спорни документи

Посебна позорност посвећена је питању заштите печата, што је потпуно логично ако се зна да смо у протеклих неколико година имали појаву више спорних докумената с печатима државних институција. У Министарству правосуђа БиХ водит ће се посебна евиденција печата бх. институција.

Одговорним особама у институцијама које “забораве” Министарству доставити отисак печата и тражене информације за евиденцију или не доставе неупотребљиве печате на уништавање пријети и новчана казна од 5.000 марака, објављено је на порталу екапија.ба