Фондација "Центар за заступање грађанских интереса"(ЦПИ) покренула је wеб страницу (www.цпи.ба) која садржи све доступне документе о извршењу буџета државе, ентитета, кантона и Дистрикта Брчко од 2005. до данас.

"На тај начин омогућен је увид у јавну потрошњу грађанима, новинарима, организацијама цивилног друштва и финансијским експертима", саопћено је из Фондације.

Пројект је реализиран уз помоћ Фонда отворено друштво БиХ и Центра Цивилних Иницијатива кроз пројект ЦАПП ИИ, који је подржао УСАИД.Диектор мисије УСАИД-а у БиХвини Аллан Реед симболичном је првом претрагом базе података покренуо тај сервис. Он је том приликом истакнуо да је “покретање овог интернетског алата само први корак, а најважнији посао треба да обаве грађани, невладине организације и новинари који ће га користити у истаживачком раду.

”Он је у нагласио да “влада мора транспарентно трошити средства, а порески обвезници имају право да знају како се троши њихов новац.

"У базу података унесено је око 7.000 табела које је ЦПИ прикупио кроз претплату на службена гласила у којима се објављују, кроз кореспонденцију с државним институцијама као и уз примјену Закона о слободи приступа информацијама", наводи се.

Савјетник за јавне финанције Фондације ЦПИ Дамир Мехмедбашић презентирао је садржај базе података и бројне препреке које стоје између грађана и података о јавној потрошњи.

"У начину на који разни нивои државне власти извјештавају о својој потрошњи постоје многе мањкавости, које ће бити предмет даље анализе али позивамо грађане и друге организације да направе властите анализе и коментаре буџета који су сад свима доступни", казао је.

Према документу које су наше власти потписале с ММФ-ом, буџети наведених нивоа власти и опћина у 2010. години планиран је на разини од 8 милијарди и 423 милијуна КМ. Значи да сваке секунде, и дању и ноћу, државни буџети троше просјечно 267 КМ. Бројач јавних финансија, који је такођер данас представљен јавности, множи број секунди који је прошао од почетка године с просјечном потрошњом.

Бројач је уиме грађана представила Зулејха Хрловић, грађанима Сарајева позната продавачица новина у центру града.

"Погледала сам јутрос бројач и показивао је да је од 1. јануара до данас потрошено више од четири милијарде и 300 милијуна КМ. То су паре које ми сви уплаћујемо, кроз порезе, царине и доприносе, новац који уплаћују фирме људи који су запослени. Тешко се живи и морамо пазити да се те паре стварно и троше у корист грађана који пуне буџете", казала је она.

Покретање базе података и бројача јавне потрошње само је прва фаза дјеловања Фондације ЦПИ. Слиједе информативне и едукативне кампање које ће широј јавности презентирати најважније чињенице о јавној потрошњи у Босни и Херцеговини, преноси портал сарајево-x.цом