Стални координатор УН у Србији Вилијем С. Инфанте и министар спољних послова Србије Вук Јеремић потписали су нову петогодишњу Стратегију партнерства за Србију, којом се предвиђа улагање од 250 милиона америчких долара, реализацијом програма и пројеката од 2011. до 2015. године.

Петогодишња Стратегија подржаће напоре Србије у процесу европских интеграција.Стратегија је израђена у договору са министарствима и агенцијама Владе Србије, представницима грађанског друштва и другим партнерима, и усмјерена је на три кључне области – одговорно управљање, одрживи развој и социјалну инклузију, те регионалну стабилност и сарадњу.

Јеремић је рекао да стратегија означава почетак нове ере у сарадњи између Владе и народа Србије и Уједињених нација – наведено је у заједничком саопштењу Министарства спољних послова Србије и Канцеларије УН у Србији.

Сви програми и пројекти планирани у оквиру нове Стратегије темеље се на пет основних начела која дефинишу глобалне интересе УН – родна равноправност и сузбијање дискриминације по основу пола, одрживост животне средине, заштита људских права, развој капацитета и управљање засновано на резултатима.У саопштењу се наводи да су то и основни принципи Миленијумских циљева развоја.

“Поносни смо што Влада Србије у нама види поузданог партнера достојног повјерења. Стратегија ће се ослањати на искуство и експертизу више од 24 резидентне и нерезидентне агенције које ће пружати стручне савјете за формулисање политике на државном нивоу и изградњу капацитета, остварити конкретне резултате и учврстити позицију Србије као регионалног лидера”, рекао је Инфанте, објављено је на порталу цапитал.ба