Stalni koordinator UN u Srbiji Vilijem S. Infante i ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić potpisali su novu petogodišnju Strategiju partnerstva za Srbiju, kojom se predviđa ulaganje od 250 miliona američkih dolara, realizacijom programa i projekata od 2011. do 2015. godine.

Petogodišnja Strategija podržaće napore Srbije u procesu evropskih integracija.

Strategija je izrađena u dogovoru sa ministarstvima i agencijama Vlade Srbije, predstavnicima građanskog društva i drugim partnerima, i usmjerena je na tri ključne oblasti – odgovorno upravljanje, održivi razvoj i socijalnu inkluziju, te regionalnu stabilnost i saradnju.

Jeremić je rekao da strategija označava početak nove ere u saradnji između Vlade i naroda Srbije i Ujedinjenih nacija – navedeno je u zajedničkom saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Kancelarije UN u Srbiji.

Svi programi i projekti planirani u okviru nove Strategije temelje se na pet osnovnih načela koja definišu globalne interese UN – rodna ravnopravnost i suzbijanje diskriminacije po osnovu pola, održivost životne sredine, zaštita ljudskih prava, razvoj kapaciteta i upravljanje zasnovano na rezultatima.

U saopštenju se navodi da su to i osnovni principi Milenijumskih ciljeva razvoja.

“Ponosni smo što Vlada Srbije u nama vidi pouzdanog partnera dostojnog povjerenja. Strategija će se oslanjati na iskustvo i ekspertizu više od 24 rezidentne i nerezidentne agencije koje će pružati stručne savjete za formulisanje politike na državnom nivou i izgradnju kapaciteta, ostvariti konkretne rezultate i učvrstiti poziciju Srbije kao regionalnog lidera”, rekao je Infante, objavljeno je na portalu capital.ba