Црна Гора је најбогатија међу земљама региона које званично нису кандидати за чланство у Европској унији, показало је истраживање европске агенције за статистику Евростат

.Листа држава која обухвата чланице ЕУ, кандидате и потенцијалне кандидате, као и Норвешку и Швајцарску, формирана је на основу упоређивања бруто домаћег производа по глави становника за прошлу годину и куповне моћи становништва, пише лист “Побједа”.Црна Гора се, уз индекс од 43 одсто, налази испред Србије, БиХ и Албаније.

Стандард у Црној Гори је, према подацима Евростата, већи у односу на Македонију, која је кандидат за улазак у ЕУ, али и у поређењу са Бугарском, посљедњом чланицом Уније.

Најбогатија земља региона након Словеније је Хрватска, са индексом од 64 одсто.Индекс који има Црна Гора приближан је румунском и турском, али је далеко испод просјека у ЕУ, означеног индексом 100.

Луксембург је прва на листи земаља чланица ЕУ, са индексом 268, а слиједе Ирска, Холандија и Аустрија. Троцифрен индекс, односно стандард већи од европског просјека, имају и Шведска, Данска, Велика Британија, Њемачка, Белгија, Финска, Француска, Шпанија и Италија.Остатак листе чине државе које су чланство у ЕУ стекле након посљедња два проширења, затим Португалија и дужничком кризом погођена Грчка.

У тој групацији предњачи Кипар са индексом 98, Грчка 95, Словенија 81 и Малта 78.Најнижи бруто домаћи производ по глави становника, према куповној моћи, у ЕУ имају Литванија, Летонија, Румунија и Бугарска.Исланд, који је у петак на самиту ЕУ добио зелено свјетло за почетак приступних преговора, има индекс од 120 одсто, преноси портал цапитал.ба