Crna Gora je najbogatija među zemljama regiona koje zvanično nisu kandidati za članstvo u Evropskoj uniji, pokazalo je istraživanje evropske agencije za statistiku Evrostat.

Lista država koja obuhvata članice EU, kandidate i potencijalne kandidate, kao i Norvešku i Švajcarsku, formirana je na osnovu upoređivanja bruto domaćeg proizvoda po glavi stanovnika za prošlu godinu i kupovne moći stanovništva, piše list “Pobjeda”.

Crna Gora se, uz indeks od 43 odsto, nalazi ispred Srbije, BiH i Albanije. Standard u Crnoj Gori je, prema podacima Evrostata, veći u odnosu na Makedoniju, koja je kandidat za ulazak u EU, ali i u poređenju sa Bugarskom, posljednjom članicom Unije.

Najbogatija zemlja regiona nakon Slovenije je Hrvatska, sa indeksom od 64 odsto.

Indeks koji ima Crna Gora približan je rumunskom i turskom, ali je daleko ispod prosjeka u EU, označenog indeksom 100.

Luksemburg je prva na listi zemalja članica EU, sa indeksom 268, a slijede Irska, Holandija i Austrija. Trocifren indeks, odnosno standard veći od evropskog prosjeka, imaju i Švedska, Danska, Velika Britanija, Njemačka, Belgija, Finska, Francuska, Španija i Italija.

Ostatak liste čine države koje su članstvo u EU stekle nakon posljednja dva proširenja, zatim Portugalija i dužničkom krizom pogođena Grčka.

U toj grupaciji prednjači Kipar sa indeksom 98, Grčka 95, Slovenija 81 i Malta 78.

Najniži bruto domaći proizvod po glavi stanovnika, prema kupovnoj moći, u EU imaju Litvanija, Letonija, Rumunija i Bugarska.

Island, koji je u petak na samitu EU dobio zeleno svjetlo za početak pristupnih pregovora, ima indeks od 120 odsto, prenosi portal capital.ba