Даља реформа и консолидација у области осигурања и приближавање стандардима земаља чланица ЕУ циљеви су твининг пројекта “Подршка ЕУ за изградњу одрживих капацитета Агенције за осигурање у БиХ и агенција за надзор осигурања Федерације БиХ /ФБиХ/ и Републике Српске /РС/” који је представљен јучер у Сарајеву.

Директор Агенције за осигурање у БиХ Самир Омерхоџић рекао је на конференцији за новинаре да ће овај пројекат, вриједан 799.875 евра, бити реализован на цијелом простору БиХ и да ће у њему учествовати све институције које се баве проблематиком осигурања.

“У стварању јединственог економског простора у БиХ велики је напредак постигнут управо у области осигурања. У РС тренутно ради девет друштава из ФБиХ, а пет друштава из РС добило је дозволу за рад у ФБиХ”, истакао је Омерхоџић.

Он сматра да су пред БиХ, када је ријеч о области осигурања, велики задаци и изазови везани за улазак на јединствено тржиште ЕУ.

“Већи дио захтјева не би могле да испуне компаније које тренутно раде на тржишту осигурање тако да би изгубиле утакмицу у трци са страним компанијама које би имале потпуну слободу дјеловања на нашем тржишту”, упозорио је Омерхоџић, изразивши наду да ће овај и наредни пројекти допринијети даљој хармонизацији тржишта осигурања у БиХ у контексту коначног уласка БиХ у европску породицу.

Шеф Секције операција за економске реформе и природне ресурсе у Делегацији ЕУ у БиХ Јохан Хесе рекао је да је од суштинског значаја успостављање јединственог тржишта осигурања у БиХ ради промовисања економске ефикасности и припреме за будућу интеграцију тржишта осигурања у ЕУ.

“Потребно је ускладити постојеће ентитетске законе, процедуре и регултиве о осигурању да би се приближили стандардима ЕУ”, нагласио је Хесе и додао да вјерује да ће активности овог пројекта приближити сектор осигурања у БиХ тржишту осигурања ЕУ.Према његовим ријечима, за разлику од банкарског сектора тржиште осигурања у Европи показало је значајан отпор глобалној економској кризи.

Хесе је навео да овај пројекат покрива и обавезно осигурање од одговорности за моторна возила чији је циљ да буде подигнута свијест јавности о овом осигурању које пружа заштиту жртвама саобраћајних несрећа и доприноси слободном кретању људи и добара кроз Европу.Резидентни савјетник за пројекат Николај Петков навео је да ће пројекат трајати 27 мјесеци и да му је крајњи циљ допринос развоју јединственог и дјелотворног тржишта осигурања у БиХ.

“Пројекат ће се састојати из четири дијела – развој административног капацитета Агенције за осигурање БиХ и ентитетских агенција, развој службе за размјену информација и службе за статистику, израда закона и надзорне праксе и осигурање од одговорности за моторна возила и сарадња са канцеларијом `зелене карте`”, навео је Петков, а преноси портал цапитал.ба