Представници Владе Републике Српске /РС/, Савеза синдиката и Уније удружења послодаваца РС потписали су данас општи колективни уговор и утврдили да од 1. јула најниже плата у овом ентитету буде 370 КМ, осим за гране текстила и обуће гдје остаје 320 КМ.

Уговор су потписали премијер Милорад Додик, предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић и предсједник Уније удружења послодаваца РС Ранко Милић.

На данашњем састанку у Бањалуци договорено је да ће Влада РС у наредних 18 мјесеци предложи нови закон о раду, те да ће по хитном поступуку понудити и евентуално неопорезивање топлог оброка што би послодавцима дало веће могућности да несметано исплаћују повећани износ најниже цијене рада.

Додик је новинарима изјавио да потписивањем општег колективног уговора “нико није ни побиједио ни изгубио, већ је то доказ да се увијек може постићи успјешан договор”.

Мишићева је најавила да ће у понедјељак, 10. маја бити одржана сједница Предсједништва Савеза синдиката РС на којој ће бити одлучено да ли ће бити дата подршка генералном штрајку у РС, планираном за 12. мај.“Новим општим колективним уговором ограничен је минимум испод којег плата не може ићи, али не и максимум, тако да ће радници, зависно од гране у којој су запослени, моћи бити и више плаћени”, каже Мишићева.

Она је оцијенила да су преговори били тешки, али да је значајно што је потписан општи колективни уговор, мада је Синдикат тражио повећање минималне цијене  рада на 400 КМ, а добио 370 КМ.Мишићева је најавила строге мјере контроле послодаваца да ли исплаћују договорену цијену рада на чему ће бити ангажоване све расположиве снаге.Милић је рекао да се нада да ће послодавци моћи да испоштују  повећање најниже плате за 50 КМ, али је упозорио да у свијету постоји тренд смањења плата због економске кризе.