Европска комисија крајем маја донијет ће позитивну оцјену о напретку БиХ на испуњавању увјета за укидање визног режима и упутити приједлог за визну либерализацију Вијећу министара Европске уније и Европском парламенту, изјавио је данас Фени из Брисела министар сигурности БиХ Садик Ахметовић. Ахметовић је данас предводио изасланство БиХ у Бриселу, гдје им је Европска комисија представила извјештај о напретку који је БиХ остварила на испуњавању увјета из Мапе пута за визну либерализацију.

"Оно што смо данас могли чути у Бриселу јесте да ће одмах почетком октобра, на првом засједању, Европски парламент размотрити извјештај и вјерујем да ће донијети позитивну оцјену", казао је Ахметовић.

До тада преостаје да БиХ испуни један дио преосаталих обавеза, укључујући хармонизацију кривичних закона на нивоу ентитета, а бит ће још једном поднесен извјештај о свим позитивним активностима у борби против организираног криминала.Ахметовић вјерује да ће грађани БиХ већ почетком октобра имати безвизни режим са земљама Европске уније, објављено је на порталу свевијести.ба