Evropska komisija krajem maja donijet će pozitivnu ocjenu o napretku BiH na ispunjavanju uvjeta za ukidanje viznog režima i uputiti prijedlog za viznu liberalizaciju Vijeću ministara Evropske unije i Evropskom parlamentu, izjavio je danas Feni iz Brisela ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović. Ahmetović je danas predvodio izaslanstvo BiH u Briselu, gdje im je Evropska komisija predstavila izvještaj o napretku koji je BiH ostvarila na ispunjavanju uvjeta iz Mape puta za viznu liberalizaciju.

"Ono što smo danas mogli čuti u Briselu jeste da će odmah početkom oktobra, na prvom zasjedanju, Evropski parlament razmotriti izvještaj i vjerujem da će donijeti pozitivnu ocjenu", kazao je Ahmetović.

Do tada preostaje da BiH ispuni jedan dio preosatalih obaveza, uključujući harmonizaciju krivičnih zakona na nivou entiteta, a bit će još jednom podnesen izvještaj o svim pozitivnim aktivnostima u borbi protiv organiziranog kriminala.

Ahmetović vjeruje da će građani BiH već početkom oktobra imati bezvizni režim sa zemljama Evropske unije, objavljeno je na portalu svevijesti.ba