У Сарајеву је данас отворено прво виртуелно предузеће (предузеће за вјежбу) у Федерацији БиХ за одрасле особе, а чини га око 15 упосленика, односно незапослених особа евидентираних код завода за запошљавање.

Виртуелно предузеће је једна фиктивна фирма која пролази кроз све фазе као и права фирма, од регистрације до упошљавања радника, па надаље, али само не производи робу. Оно омогућава незапосленим особама да овладају вјештинама и да се упознају са свим сегментима једног савременог предузећа тако када добију посао у 'правој' фирми дјелују као упосленици који иза себе имају неколико година радног стажа

Менторска фирма новом виртуелном предузећу је компанија "Урбан" која се бави производњом намјештаја, док су покретачи пројекта Завод "Папилот" из Љубљане и Федерални завод за запошљавање, у сарадњи са Заводом за запошљавање Кантона Сарајево.

У БиХ су већ регистрирана виртуелна предузећа за средњошколце, али ово ново предузеће је прво виртуелно предузеће за незапослене особе, особе које су завршиле школовање.

Директор Завода "Папилот" Стојан Загорц казао је да је овај систем едукације незапослених у Словенији отпочет прије 10 година и да је до сада установљено 170 виртуелних предузећа те да се кроз праксу показало да око 75 упосленика виртуелних предузећа ускоро након едукације добије стварни посао.

"На подручју државе има централа гдје се регистрирају све виртуелне фирме и која симулира улогу државе. Наиме, централа прави симулацију суда, регистра, царине, пореске управе, социјалног осигурања. У свијету има 6.500 таквих фирми и оне послују између себе. У таквим фирмама упосленици се обучавају за менаџере, рачуновође, комерцјалисте и све кадрове који су једној фирми неопходни", казао је Загорц.

Обука упосленика трајат ће око два и по мјесеца, а, према ријечима директора Федералног завода за запошљавање Миралем Шарића, овај пројект едукације незапослених особа почет ће се ускоро примјењивати и у другим кантонима ФБиХ, објављено је на порталу екапија.ба.