Независне новине: Вијеће министара БиХ именовало је јучер Химзу Селимовића за директора, а Уроша Пену и Милета Јурића за замјенике директора Дирекције за координацију полицијских тијела у БиХ. Именовањем челника ове агенције испуњен је и посљедњи услов за либерализацију виза за грађане БиХ.Селимовић је тренутно комесар сарајевске полиције, Пена је директор полиције РС, а Јурић дужносник Граничне полиције БиХ.

"Урадили смо добар посао и мислим да имамо добре вијести за грађане БиХ јер смо испунили и посљедњи услов за либерализацију визног режима. Добре вијести носим и у Брисел, гдје ћу се сутра сусрести с европским комесарима за унутрашње послове, односно проширење", казао је јуче Никола Шпирић, предсједавајући Вијећа министара БиХ.

Борба против тероризма

Вијеће министара БиХ усвојило је јучер и стратегију за превенцију и борбу против тероризма до 2013. године. Акциони планови за провођење стратегије бит ће усвојени у наредних шест мјесеци. "Стратегијом је, између осталог, предвиђено континуирано усклађивање нашег правног оквира с међународним стандардима у овој области те праћење свих радикалних група", казао је предсједавајући Вијећа министара Никола Шпирић.

Према ранијим најавама из Европске комисије, БиХ би визну либерализацију могла добити овог љета.

"У више наврата смо истакнули да је именовање полицијских челника важан услов који мора бити испуњен, стога поздрављамо одлуку Вијећа министара БиХ о тим именовањима. ЕК ће на основу извјештаја наших експерата који су боравили у БиХ и направили анализу проведбе услова одлучити хоће ли Вијећу ЕУ препоручити да укине визе за грађане БиХ", нагласила је Зора Станић из Делегације Европске комисије у БиХ.

Шпирић је објаснио да је са својим замјеницима, министрима сигурности и финансија Садиком Ахметовићем и Драганом Вранкићем договорио да сједиште Дирекције за координацију полицијских тијела буде у Сарајеву.

"Договорили смо да сједиште раније основане Агенције за превенцију и борбу против корупције бити у Источном Сарајеву", истакао је Шпирић.

Вијеће министара ће обезбиједити финансијска средства, простор и средства за рад Дирекције за координацију полицијских тијела и Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције из буџетске резерве за 2010. годину, што ће бити регулисано посебним одлукама.

Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ почет ће радити у наредних 90 дана.

Вијеће министара БиХ јучер је, осим шефова новоуспостављене државне полицијске агенције, Винку Думанчићу повјерило још један мандат директора Граничне полиције БиХ, а дужносника ГП Енеса Гачанина именовало је за његовог замјеника. Марко Доминковић из полиције Посавског кантона именован је за замјеника директора Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА). Сва ова именовања завршена су на основу конкурса.

Чланови Вијећа министара формирали су јуче и Радну групу за припрему амандмана на Устав БиХ и измјену Изборног закона БиХ. Радна група, коју чине министри правде, цивилних послова и одбране, седам посланика и три делегата парламента БиХ, до 29. марта треба да припреми уставне амандмане, а до 15. априла измјене изборног закона којим се проводи пресуда Европског суда за људска права. Пресуда налаже брисање дискриминаторских одредби из Устава БиХ који кандидовање за Предсједништво БиХ и Дом народа бх. парламента сада омогућавају смао припадницима конститутивних народа, а не и кандидатима из категорије осталих.

"Ово је прилика да покажемо спремност да проведмо пресуду. Све зависи од нашег унутрашњег договора јер од понашања међународне заједнице, која се према БиХ односи као према дионичком друштву, па свако мало своје дионице ставља на тржиште, немамо неке користи", оцијенио је Шпирић, коментаришући предстојеће преговоре о промјени Устава, односно евентуалне међустраначке преговоре организиране од стране шпанског предсједништва ЕУ.

Шпирић сматра да БиХ нема користи од лажне међународне дипломације у којој се једно говори јавно, а друго поручује тајно.