Политичко управљање процесом реформе јавне управе значајно изостаје, поручио је замјеник државног координатора за реформу јавне управе у БиХ Суад Мусић данас у Сарајеву на сједници Заједничке комисије за европске интеграције Парламентарне скупштине БиХ на којој је, између осталог, разматран извјештај о праћењу напретка провођења реформе јавне управе у 2009. години.

Говорећи о потреби за реформом јавне управе, Мусић је нагласио да је процес РЈУ инициран као предуслов даљег прогреса у ЕУ, те да је само једним мањим дијелом окренут ка бх.грађанима.

„Реформи јавне управе пуно више пажње посвећује Европска комисија, него ми сами. У цијелом процесу нама субординације”, рекао је Мусић и додао да, због тренутног статуса који има Канцеларија координатора за реформу јавне управе, не постоје инструменати за ефикасну координацију процеса. Конкретан примјер представља доношење закона о државној служби и  закона о плаћама на свим управним нивоима јер ни један од њих нема чак обавезу да о тим измјенама информира Канцеларију.

Као модел добре праксе у регији, Мусић је навео функционисање Фонда за реформу јавне управе. Иако су донатори до сада у Фонд уложили 10.757.000 КМ, постоји бојазан да ће Фонд средином ове године бити исцрпљен.  Због тога су потребна нова улагања донатора али и контрибуција ентитета.

„Фонд за реформу јавне управе одобрио је финансирање 14 пројеката, само један од њих се односи на Брчко дистрикт БиХ док су остали заједнички за све управне нивое”, истакао је Мусић.

Према његовим ријечима, процес РЈУ потребно је додатно сагледати и из угла потреба и квалитета услуга грађанима, пословног окружења и јавног сектора како би се ЈУ кроз процес  реформе ставила  у службу грађанима и друштвено економском развоју. Мусић је мишљења и да је неопходно промовисати и подржати постојећи процес РЈУ као критичну тачку успјешног процеса ЕУ интеграција и идентификовати питање политичке одговорности те подржати развој плана за институционалну изградњу по acquis (Акционог плана 2).

 „Иако многи очекују да ћемо ми смањити бирократки апарат, реформа јавне управе не може замијенити евентуалну уставну реформу, одредбе Споразума о стабилизацији и придруживању о реформи јавне управе и циљеви реформе ЈУ требају се узети у обзир у политичком дијалогу о  РЈУ или устројству БиХ”, нагласио је замјеник координатора за реформу јавне управе.

Након обављене расправе, чланови Заједничке комисије за европске интеграције примили су к знању Извјештај о праћењу напретка проведбе реформе јавне управе за прошлу годину.