Političko upravljanje procesom reforme javne uprave značajno izostaje, poručio je zamjenik državnog koordinatora za reformu javne uprave u BiH Suad Musić danas u Sarajevu na sjednici Zajedničkog povjerenstva za europske integracije na kojem je, između ostalog, razmatrano  Izvješće o praćenju napretka provedbe reforme javne uprave u 2009. godini.

Govoreći o potrebi za reformom javne uprave, Musić je naglasio da je proces RJU iniciran kao preduvjet daljeg progresa u EU, te da je samo jednim manjim dijelom okrenut ka bh.građanima.

„Reformi javne uprave puno više pozornosti posvećuje Europska komisija, nego mi sami. U cijelom procesu nama subordinacije”, rekao je Musić i dodao da, zbog trenutnog statusa koji ima Ured koordinatora za reformu javne uprave, ne postoje instrumenati za efikasnu koordinaciju procesa. Konkretan primjer predstavlja donošenje zakona o državnoj službi i  zakona o plaćama na svim upravnim razinama jer ni jedna od njih nema čak obvezu da o tim izmjenama informira Ured.

Kao model dobre prakse u regiji, Musić je naveo funkcioniranje Fonda za reformu javne uprave. Iako su donatori do sada u Fond uložili 10.757.000 KM, postoji bojazan da će Fond sredinom ove godine biti iscrpljen.  Zbpog toga su potrebna nova ulaganja donatora ali i kontribucija entiteta.

„Fond za reformu javne uprave odobrio je financiranje 14 projekata, samo jedan od njih se odnosi na Brčko distrikt BiH dok su ostali zajednički za sve upravne razine”, istakao je Musić.

Prema njegovim riječima, proces RJU potrebno je dodatno sagledati i iz ugla potreba i kvalitete usluga građanima, poslovnog okruženja i javnog sektora kako bi se JU kroz proces reforme stavila u službu građanima i društveno ekonomskom razvoju. Musić je mišljenja i da je neophodno promovirati i podržati postojeći proces RJU kao kritičnu točku uspješnog procesa EU integracija i identificirati pitanje političke odgovornosti te podržati razvitak plana za institucionalnu izgradnju po acquis (Akcijskog plana 2).  

„Iako mnogi očekuju da ćemo mi smanjiti birokratki aparat, reforma javne uprave ne može zamijeniti eventualnu ustavnu reformu, odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju o reformi javne uprave i ciljevi reforme JU trebaju se uzeti u obzir u političkom dijalogu o  RJU ili ustrojstvu BiH”, naglasio je zamjenik koordinatora za reformu javne uprave.

Nakon obavljene rasprave, članovi Zajedničkog povjerenstva za europske integracije primili su k znanju Izvješće o praćenju napretka provedbe reforme javne uprave za prošlu godinu.