Независне новине: Словенија ће бити политички савезник БиХ, који ће у Вијећу Европске уније заговарати да визе бх. грађанима буду укинуте средином ове године, казао је јуче у Сарајеву словеначки премијер Борут Пахор.

"Нема ниједног разлога да Европска комисија у априлу не предложи укидање виза ако БиХ именује директоре полицијских агенција, што је једини преостали услов", изјавио је Пахор након сусрета с предсједавајућим Вијећа министара БиХ.

Премијер Републике Словеније поручио је да његова земља снажно подупире БиХ и вјерује у њу.

"Треба омогућити стварање унутрашњег дијалога у БиХ и политичке елите у БиХ треба да одлучују о будућности своје земље. Европска унија треба да буде само потпора том процесу, јер оно што је продукт договора има чврсте темеље", истакао је Пахор.

Предсједавајући Вијећа министара БиХ Никола Шпирић оцијенио је да БиХ и Словенија имају веома добре политичке и економске односе.

"Постоје и питања која нису ријешена, попут старе девизне штедње. Постоји жеља да то ријешимо, али тренутно имамо различите моделе. Морамо наставити разговарати о томе и тражити рјешења", рекао је Шпирић.

Пахор је одговорио да је у овом тренутку од дуга штедишама важније да се рјешавају комплексна питања која коче развој БиХ.

Он сматра да питање дуга треба да буде ријешено пред Међународним судом за банкарска поравнања у Базелу, док БиХ очекује да дуг буде измирен, јер су грађани новац положили у Љубљанску банку.

Пахор и Шпирић позвали су привреднике обје земље да интензивирају привредну сарадњу. Шпирић је казао да је БиХ атрактивна за улагање, посебно у енергију, инфраструктуру и пољопривреду.

"Са мном су у Сарајево допутовала 132 привредника. Познат је наш менталитет и сигурно они не би били овдје да не мисле да је њихов новац сигуран", казао је Пахор.

Током једнодневне посјете БиХ предсједник Владе Словеније јучер је о евроспком путу наше земље разговарао и са члановима Предсједништва БиХ и руководством парламента БиХ. 

"Сви народи у БиХ желе да имају либерализирани визни режим и да уђу у ЕУ, само су различити начини на који они виде де се ти циљеви могу постићи", рекао је предсједавајући Представничког дома Милорад Живковић, а предсједавајући Дома народа Сулејман Тихић нагласио је да би за грађане било веома важно да БиХ што прије буде стављена на бијелу шенген листу.