Nezavisne novine: Slovenija će biti politički saveznik BiH, koji će u Vijeću Evropske unije zagovarati da vize bh. građanima budu ukinute sredinom ove godine, kazao je juče u Sarajevu slovenački premijer Borut Pahor.

"Nema nijednog razloga da Evropska komisija u aprilu ne predloži ukidanje viza ako BiH imenuje direktore policijskih agencija, što je jedini preostali uslov", izjavio je Pahor nakon susreta s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH.

Premijer Republike Slovenije poručio je da njegova zemlja snažno podupire BiH i vjeruje u nju.

"Treba omogućiti stvaranje unutrašnjeg dijaloga u BiH i političke elite u BiH treba da odlučuju o budućnosti svoje zemlje. Evropska unija treba da bude samo potpora tom procesu, jer ono što je produkt dogovora ima čvrste temelje", istakao je Pahor.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić ocijenio je da BiH i Slovenija imaju veoma dobre političke i ekonomske odnose.

"Postoje i pitanja koja nisu riješena, poput stare devizne štednje. Postoji želja da to riješimo, ali trenutno imamo različite modele. Moramo nastaviti razgovarati o tome i tražiti rješenja", rekao je Špirić.

Pahor je odgovorio da je u ovom trenutku od duga štedišama važnije da se rješavaju kompleksna pitanja koja koče razvoj BiH.

On smatra da pitanje duga treba da bude riješeno pred Međunarodnim sudom za bankarska poravnanja u Bazelu, dok BiH očekuje da dug bude izmiren, jer su građani novac položili u Ljubljansku banku.

Pahor i Špirić pozvali su privrednike obje zemlje da intenziviraju privrednu saradnju. Špirić je kazao da je BiH atraktivna za ulaganje, posebno u energiju, infrastrukturu i poljoprivredu.

"Sa mnom su u Sarajevo doputovala 132 privrednika. Poznat je naš mentalitet i sigurno oni ne bi bili ovdje da ne misle da je njihov novac siguran", kazao je Pahor.

Tokom jednodnevne posjete BiH predsjednik Vlade Slovenije jučer je o evrospkom putu naše zemlje razgovarao i sa članovima Predsjedništva BiH i rukovodstvom parlamenta BiH.

 "Svi narodi u BiH žele da imaju liberalizirani vizni režim i da uđu u EU, samo su različiti načini na koji oni vide de se ti ciljevi mogu postići", rekao je predsjedavajući Predstavničkog doma Milorad Živković, a predsjedavajući Doma naroda Sulejman Tihić naglasio je da bi za građane bilo veoma važno da BiH što prije bude stavljena na bijelu šengen listu.