Дневни аваз: Шеф преговарачког тима БиХ за укидање визног режима Самир Ризво рекао је да БиХ, до коначног извјештаја Европске комисије о испуњавању услова за укидање виза који се очекује средином априла, мора именовати директора Дирекције за координацију полицијских тијела и његова два замјеника.

Ризво је потврдио да је то посљедњи услов који БиХ треба да испуни ако жели да Европска комисија сачини позитиван извјештај који би био препорука за укидање виза.

"По окончању тог дијела посла, БиХ има обавезу континуираног провођења закона које је усвојила у оквиру испуњавања услова за безвизни режим. Ријеч је о хармонизацији ентитетских закона са Кривичним законом БиХ, те провођењу закона о формирању агенције за борбу против корупције", навео је Ризво.

Иако експерти, који су у претходном периоду провјеравали испуњавање услова, нису жељели говорити о евентуалним роковима за укидање виза, Ризво сматра да је реално очекивати да оне буду укинуте 1. јула.

Он је објаснио да су експерти дужни да Европској комисији доставе извјештај 15 дана од окончања провјера у БиХ, након чега Европска комисија њихове, као и своје извјештаје из БиХ и независних извора које имају, обједињује у финалну процјену.

"Европска комисија би све то требало да оконча до средине априла када би требало да да коначан извјештај. Ако он буде позитиван, добили бисмо и препоруку за укидање виза. Коначну одлуку донијеће Европски парламент и Савјет министара ЕУ", рекао је Ризво.