Центар за промоцију цивилног друштва /ЦПЦД/ реализовао је прошле године у БиХ 35 пројеката са исто толико невладиних организација у оквиру програма “Изградња добре управе кроз укључење цивилног друштва”, за које су шведске организације СИДА и “Олоф Палме” обезбиједили 170.000 КМ.

Пројект-менаџер ЦПЦД-а Омир Туфо рекао је да су невладине организације у БиХ за своје пројекте добили од 5.000 КМ до 7.000 КМ грант средства за изградњу дјечијих игралишта, обнављање школа, а подијељена је и хуманитарна помоћ оним групацијама којима је потребан такав вид помоћи.

“Ми у овом пројекту нисмо `продавали маглу`. Имамо врло конкретне резултате и надам се да је циљна група задовољна њима”, рекао је Туфо новинарима у Сарајеву и додао да је овај програм добар показатељ да се са релативно мало средстава јако много може урадити на рјешавању конкретних проблема у локалној заједници.

Он је нагласио да је извршена и едукација одређених групација, међу којима су и дјеца са посебним потребама, те да је код грађана БиХ пробуђена иницијативност, волонтерски рад и филантропија, која је као резултат дала успјешну реализацију ових пројеката.

“Нажалост, суочени смо са нашом свакодневницом, гдје власти на локалном нивоу не рјешавају проблеме и не раде оно што би требало да раде”, истакао је Туфо и додао да сами грађани БиХ морају већи дио тих послова урадити самоиницијативно.

Жељка Катанић из Удружења родитеља хендикепиране дјеце и омладине “Лептир” из Сребренице рекла је да је ова невладина организација провела пројекат “Побољшање услова живљења дјеце и маладих са хендикепом” у општинама Сребреница, Братунац и Милићи.

Она је истакла да су активисти “Лептира” обишли 45 корисника из ових општина и уручили им хигијенске и прехрамбене пакете којим су покушали колико-толико да им побољшају услове живљења.

“Имали смо кампању прикупљања хигијенских средстава за ове кориснике и то је показатељ заједници на којој друштвеној љествици живи ова категорија дјеце у Милићима, Братунцу и Сребреници и уопште у БиХ”, истакла је Катанићева.

Према њеним ријечима, обиласком свих мјесних заједница у овим општинама евидентирано је још 18 дјеце са најјачим хендикепом – менталној ретардацији, а који су повратничке породице у Милићима, Сребреници и Братунцу.

Немања Станишић из Омладинске организације “Власеница” рекао је да је циљ пројекта ове организације да унаприједи еколошку свијест грађана у овом граду, те да се уреди парк са свом новом парковском инфраструктуром.

“Имали смо медијску кампању на локалној телевизији, а дијелили смо и летке по граду. Циљана група су били млади између 14 и 30 година”, рекао је Станишић и додао да се нада да је побољшана свијест грађана Власенице и да се у будуће неће односити вандалски према друштвеној имовини која је потребна свима, објављено је на порталу цапитал.ба.