Centar za promociju civilnog društva /CPCD/ realizovao je prošle godine u BiH 35 projekata sa isto toliko nevladinih organizacija u okviru programa “Izgradnja dobre uprave kroz uključenje civilnog društva”, za koje su švedske organizacije SIDA i “Olof Palme” obezbijedili 170.000 KM.

Projekt-menadžer CPCD-a Omir Tufo rekao je da su nevladine organizacije u BiH za svoje projekte dobili od 5.000 KM do 7.000 KM grant sredstva za izgradnju dječijih igrališta, obnavljanje škola, a podijeljena je i humanitarna pomoć onim grupacijama kojima je potreban takav vid pomoći.

“Mi u ovom projektu nismo `prodavali maglu`. Imamo vrlo konkretne rezultate i nadam se da je ciljna grupa zadovoljna njima”, rekao je Tufo novinarima u Sarajevu i dodao da je ovaj program dobar pokazatelj da se sa relativno malo sredstava jako mnogo može uraditi na rješavanju konkretnih problema u lokalnoj zajednici.

On je naglasio da je izvršena i edukacija određenih grupacija, među kojima su i djeca sa posebnim potrebama, te da je kod građana BiH probuđena inicijativnost, volonterski rad i filantropija, koja je kao rezultat dala uspješnu realizaciju ovih projekata.

“Nažalost, suočeni smo sa našom svakodnevnicom, gdje vlasti na lokalnom nivou ne rješavaju probleme i ne rade ono što bi trebalo da rade”, istakao je Tufo i dodao da sami građani BiH moraju veći dio tih poslova uraditi samoinicijativno.

Željka Katanić iz Udruženja roditelja hendikepirane djece i omladine “Leptir” iz Srebrenice rekla je da je ova nevladina organizacija provela projekat “Poboljšanje uslova življenja djece i maladih sa hendikepom” u opštinama Srebrenica, Bratunac i Milići.

Ona je istakla da su aktivisti “Leptira” obišli 45 korisnika iz ovih opština i uručili im higijenske i prehrambene pakete kojim su pokušali koliko-toliko da im poboljšaju uslove življenja.

“Imali smo kampanju prikupljanja higijenskih sredstava za ove korisnike i to je pokazatelj zajednici na kojoj društvenoj ljestvici živi ova kategorija djece u Milićima, Bratuncu i Srebrenici i uopšte u BiH”, istakla je Katanićeva.

Prema njenim riječima, obilaskom svih mjesnih zajednica u ovim opštinama evidentirano je još 18 djece sa najjačim hendikepom – mentalnoj retardaciji, a koji su povratničke porodice u Milićima, Srebrenici i Bratuncu.

Nemanja Stanišić iz Omladinske organizacije “Vlasenica” rekao je da je cilj projekta ove organizacije da unaprijedi ekološku svijest građana u ovom gradu, te da se uredi park sa svom novom parkovskom infrastrukturom.

“Imali smo medijsku kampanju na lokalnoj televiziji, a dijelili smo i letke po gradu. Ciljana grupa su bili mladi između 14 i 30 godina”, rekao je Stanišić i dodao da se nada da je poboljšana svijest građana Vlasenice i da se u buduće neće odnositi vandalski prema društvenoj imovini koja je potrebna svima, objavljeno je na portalu capital.ba.