Постављање оптичких читача биометријских пасоша на бх. граничним прелазима, односно њихова информатичка везаност, један је од услова из Мапе пута за укидање виза грађанима Босне и Херцеговине.

Санела Дујковић, гласноговорница Државне граничне службе, потврдила је "Сану" да је Гранична полиција БиХ испунила и тај услов за либерализацију визног режима. Она вјерује да ће то и верифицирати експертни тимови Европске комисије који ће у фебруару боравити у БиХ, а када ће донијети коначну одлуку о томе да ли је БиХ спремна за безвизни режим.

"У току је инсталација оптичких читача за нове пасоше, које мора бити завршено до краја јануара. Оптички читачи се односе на услов који каже да сви бх. гранични прелази морају бити информатички умрежени. У складу са тим Гранична полиција БиХ је већ прошле године ставила као један од проритета у свом раду управо информатичку увезаност граничних прелаза на којима је било 78 оптичких читача. Ми смо ми из властитог буџета купили још 30 комада, а недавно смо за 150.000 еура које нам је донирала Влада Њемачке купили 50 оптичких читача", каже Дујковић.

Она прецизира да је ријеч о 158 оптичких читача који ће бити на међународним граничним прелазима БиХ.

"Веома битно је рећи да је информатички увезан 31 гранични прелаз. У наредном периоду, до доласка експертних тимова Европске комисије, бит ће умрежено свих 36 најфреквентнијих граничних прелаза. А онда, у складу са динамиком рада која је предвиђена Стратегијом Граничне полиције БиХ, бит ће увезивани и остали међународни гранични прелази, којих укупно има 55. Гранична полиција је са свим тим активностима које сам набројала испунила и тај услов за либерализацију визног режима и ми вјерујемо да ће експертни тимови који долазе у фебруару управо то и верифицирати", поновила је Дујковић, пише Сан, а преноси портал екапија.