У Братислави је од 7 – 11. децембра ове године одржан Други регионални тренинг о теми: „Ex-ante Policy Impact Assessment“ (Претходна процјена утицаја политика).

Циљ тренинга био је упознати судионике са принципима и функционирањем процјене утицаја политика (ПИА), те унаприједити знање циљаних практичара о еx-анте процјени утјецаја на политику методологије и алате, те њихову примјену у пракси као дио политике развоја у њиховим земљама Учесници тренинга упознати су са процесом процјене утицаја политика у другим земљама као и са  радом на кључним елементима које подразумијева ПИА.

Идеја цјелокупног програма била је да се учесници тренинга, кроз подјелу у групе и рад на случајевима,  активно и теоретски упознају са постигнутим резултатима ПИА у региону и шире те прошире практична знања у провођењу ПИА-е. Тема једне од сесија била је и значај консултација и активног разговора са саучесницима консултација. Представљени су и примјери консултација који се заснивају на UNDP-овом Водићу за кориснике али и UNDP-ове интерактивне платформе и материјали који ће учесници тренинга моћи користити у свом будућем раду.

Тренингу је, поред државних службеника из Хрватске, Молдавије и Србије, присуствовао и представник Канцеларије координатора за реформу јавне управе.