U Bratislavi je od 7 – 11. prosinca ove godine održan Drugi regionalni trening o temi: „Ex-ante Policy Impact Assessment“ (Prethodna procjena utjecaja politika).

Cilj treninga bio je upoznati sudionike sa principima i funkcioniranjem procjene utjecaja politika (PIA), te unaprijediti znanje ciljanih praktičara o ex-ante procjeni utjecaja na politiku metodologije i alate, te njihovu primjenu u praksi kao dio politike razvoja u njihovim zemljama.

Sudionici treninga upoznati su s procesom procjene utjecaja politika u drugim zemljama kao i s  radom na ključnim elementima koje podrazumijeva PIA.

Ideja cjelokupnog programa bila je da se sudionici treninga, kroz podjelu u grupe i rad na slučajevima,  aktivno i teoretski upoznaju sa postignutim rezultatima PIA u regionu i šire te prošire praktična znanja u provedbi PIA-e.

Tema jedne od sesija bila je i značaj konzultacija i aktivnog razgovora sa sudionicima konzultacija. Predstavljeni su i primjeri konzultacija koji se zasnivaju na UNDP-ovom Vodiću za korisnike ali i UNDP-ove interaktivne platforme i materijali koji će učesnici treninga moći koristiti u svom budućem radu.

Treningu je, pored državnih službenika iz Hrvatske, Moldavije i Srbije, prisustvovao i predstavnik Ureda koordinatora za reformu javne uprave.