Capital.ba: Министар финансија Републике Српске (РС) Александар Џомбић рекао је да би идуће године могао да буде реализован пројекат са Европском инвестиционом банком којим би у водоводну и канализациону инфраструктуру 22 општине у РС било уложено око 80 милиона евра.

“Упутили смо упит општинама да бисмо видјели њихове инфраструктурне потребе и прелиминарне процјене су да би за 22 општине, које су изразиле интересовање за водоводну и канализациону инфраструктуру требало око 80 милиона евра. Кренућемо са мањим бројем општина да видимо реализацију успјешности пројеката, а онда бисмо их проширили на остале”, рекао је Џомбић новинарима у Бањалуци послије састанка са потпредсједником Европске инвестиционе банке /ЕИБ/ Дариом Сканаписком, коме је присуствовао и премијер РС Милорад Додик.

Министар финансија РС је рекао да преговори са ЕИБ још нису обављени, али да очекује да ће се то десити у наредних неколико мјесеци.

Џомбић је истакао да је у овом тренутку најважнији пројекат који је јуче потписан у Сарајеву за кредитну линију за мала и средња предузећа од 50 милиона евра коју ЕИБ пласира посредством Инвестиционо-развојне банке РС, а који ће бити реализован почетком 2010. године.

Он је навео да би пројекат за инфраструктуру Бањалуке вриједан 35 милиона евра могао бити интересантан за будућу успјешну сарадњу, као и изградње болница, односно учешће Европске банке у санацији Клиничког центра Бањалука, што је један од највећих и приоритетних пројеката РС.

Џомбић је рекао да су током разговора анализирани пројекти који се већ успјешно проводе, потенцијални пројекти за које је заинтересована РС, као и динамика у наредном периоду. Он је нагласио да РС његује партнерски однос са ЕИБ, која је један од њених најбољих партнера за изградњу инфраструктурних пројеката од приоритетног значаја за развој и побољшање животног стандарда у РС.

Потпредсједник ЕИБ Дарио Сканаписко рекао је да овим чином ова банка жели да да јасан сигнал подршке општинама и РС, јер сматра да се улагањем у мала и средња предузећа ради на побољшању привреде и економије у општинама.

“Наша сарадња, односно подршка, не огледа се само у овом споразуму, него и у сарадњи коју остварујемо у многим другим областима. Разговарали смо и о једном пројекту који је од велике важности, а који се односи на здравствене институције”, рекао је Сканаписко.

Он је навео се сарадња Владе РС и ЕИБ односи на неколико области, а првенствено на мала и средња предузећа, пројекте реконструкције мреже саобраћајница, енергетски сектор, као и неке видове обнављања материјалне структуре кроз коју се непосредно пружају услуге грађанима у општинама.

Сканаписко је напоменуо да је, захваљујући сарадњи и партнерском односу са Владом РС, Европска инвестициона банка тренутно једна од водећих финансијских институција у овом региону.