Capital.ba: Ministar finansija Republike Srpske (RS) Aleksandar Džombić rekao je da bi iduće godine mogao da bude realizovan projekat sa Evropskom investicionom bankom kojim bi u vodovodnu i kanalizacionu infrastrukturu 22 opštine u RS bilo uloženo oko 80 miliona evra.

“Uputili smo upit opštinama da bismo vidjeli njihove infrastrukturne potrebe i preliminarne procjene su da bi za 22 opštine, koje su izrazile interesovanje za vodovodnu i kanalizacionu infrastrukturu trebalo oko 80 miliona evra. Krenućemo sa manjim brojem opština da vidimo realizaciju uspješnosti projekata, a onda bismo ih proširili na ostale”, rekao je Džombić novinarima u Banjaluci poslije sastanka sa potpredsjednikom Evropske investicione banke /EIB/ Dariom Skanapiskom, kome je prisustvovao i premijer RS Milorad Dodik.

Ministar finansija RS je rekao da pregovori sa EIB još nisu obavljeni, ali da očekuje da će se to desiti u narednih nekoliko mjeseci.

Džombić je istakao da je u ovom trenutku najvažniji projekat koji je juče potpisan u Sarajevu za kreditnu liniju za mala i srednja preduzeća od 50 miliona evra koju EIB plasira posredstvom Investiciono-razvojne banke RS, a koji će biti realizovan početkom 2010. godine.

On je naveo da bi projekat za infrastrukturu Banjaluke vrijedan 35 miliona evra mogao biti interesantan za buduću uspješnu saradnju, kao i izgradnje bolnica, odnosno učešće Evropske banke u sanaciji Kliničkog centra Banjaluka, što je jedan od najvećih i prioritetnih projekata RS.

Džombić je rekao da su tokom razgovora analizirani projekti koji se već uspješno provode, potencijalni projekti za koje je zainteresovana RS, kao i dinamika u narednom periodu.

On je naglasio da RS njeguje partnerski odnos sa EIB, koja je jedan od njenih najboljih partnera za izgradnju infrastrukturnih projekata od prioritetnog značaja za razvoj i poboljšanje životnog standarda u RS.

Potpredsjednik EIB Dario Skanapisko rekao je da ovim činom ova banka želi da da jasan signal podrške opštinama i RS, jer smatra da se ulaganjem u mala i srednja preduzeća radi na poboljšanju privrede i ekonomije u opštinama.

“Naša saradnja, odnosno podrška, ne ogleda se samo u ovom sporazumu, nego i u saradnji koju ostvarujemo u mnogim drugim oblastima. Razgovarali smo i o jednom projektu koji je od velike važnosti, a koji se odnosi na zdravstvene institucije”, rekao je Skanapisko.

On je naveo se saradnja Vlade RS i EIB odnosi na nekoliko oblasti, a prvenstveno na mala i srednja preduzeća, projekte rekonstrukcije mreže saobraćajnica, energetski sektor, kao i neke vidove obnavljanja materijalne strukture kroz koju se neposredno pružaju usluge građanima u opštinama.

Skanapisko je napomenuo da je, zahvaljujući saradnji i partnerskom odnosu sa Vladom RS, Evropska investiciona banka trenutno jedna od vodećih finansijskih institucija u ovom regionu.