Capital.ba: У БиХ је због рецесије у првих девет мјесеци без посла остало око 70 832 лица, изјавио је данас у Сарајеву директор Агенције за рад и запошљавање БиХ Хусо Сарић, и нагласио да без страних улагања, инвестиција, те јавних радова, нема напретка на тржишту рада у овој држави.

“Статистички гледано, стопа незапослености у БиХ је 24 одсто, а евидентирано је око 43 одсто”, истакао је Сарић уочи одржавања Пете директорске конференције Центра јавних служби за запошљавање земаља југоисточне Европе, чија идеја је да овај регион једног дана постане јединствено тржиште рада.

Он је рекао да службе за запошљавање у БиХ проводе активне мјере политике запошљавања, међутим, најбољи показатељ реалности у БиХ, како политичке, тако и економске је више од 500 000 незапослених.

“Ријеч је о запошљавању приправника, теже запошљивих категорија, нарочито са инвалидитетом, а почеле су и активности на запошљавању Рома”, навео је Сарић.

Директор Завода за запошљавање Србије Владимир Илић истакао је да се у овој држави на евиденцији за запошљавање налази 737 000 лица, што је за 10 000 више у односу на исти период прошле године, те да се активним мјерама покушава амортизовати пораст незапослених.

“Влада Србије је `упумпала` 1,5 милијарди евра додатне ликвидности привреди преко банкарског система, тако што је субвенционисала каматне стопе на кредите и на тај начин ублажила посљедице рецесије у привреди”, нагласио је Илић.

Он је додао да Србија има програм “Прва шанса”, намијењен младим људима до 30 година у који је укључено око 15 000 лица и још један који се односи на јавне радове. Према његовим ријечима, у овај програм је укључено 13 000 лица а намијењен је старијим особама, лицима која су остала без посла у поступку приватизације, инвалидима, Ромима и другим угроженим групама.

Према његовим ријечима, у Србији се на посао у просјеку чека три године, просјечна старост лица која траже запослење је 40 година, а једна трећина су неписмени или они који имају само основну школу.

Илић је рекао да сусрети као што је овај данас у Сарајеву, те размјена добре праксе и искустава, много помажу јавним службама да унаприједе мјере на смањењу броја запослених.

Директор Завода за запошљавање Хрватске Анкица Паун Јаралах изјавила је да је у овој земљи на евиденцији око 273 000 незапослених, што је више за 10,5 одсто у односу на прошлу годину, а на посао се чека око годину дана.

Директор Завода за запошљавање Словеније Марија Поглајен рекла је да се на евиденцији незапослених у овој земљи налази око 96 000 лица која на запослење чекају око годину дана, а они са завршеним факултетом чекају и дуже.

Њен бугарски колега Никола Николов навео је да је у Бугарској на евиденцији завода за запошљавање око 300 000 лица, а стопа незапослености износи 8,23 одсто.

Тема данашње конференције, на којој учествују јавне службе за запошљавање БиХ, Србије, Црне Горе, Хрватске, Македоније, Бугарске, Румуније, Словеније и Турске, је “Евалуација ефикасности мјера на тржишту рада у контексту глобалне економске кризе”.