Дневни аваз: Нова зграда Центра за илегалне имигранте у БиХ, чију је градњу и опремање са 1,2 милиона еура финансирала ЕУ, отворена је данас у Источном Сарајеву, чиме је испуњен један од услова либерализације визног режима за грађане БиХ.

Директор Службе за послове са странцима Драган Мектић рекао је да је ријеч о објекту капацитета 80 лица, који одговара савременим европским стандардима.

"Центар има огроман значај за БиХ у смислу борбе против илегалних миграција, те кријумчарења и трговине људи", истакао је Мектић.

Шеф Делегације Европске комисије у БиХ Димитрис Куркулас рекао је да је ЕУ, осим изградње објекта и његовог опремања, финансирала и набавку три возила за транспорт илегалних имиграната у земље поријекла.

Куркулас је навео да је ЕУ до сада за рјешавање питања азила у БиХ уложила седам милиона еура и најавио да ће ова помоћ и убудуће бити настављена.

Замјеник министра безбједности Мијо Крешић оцијенио је да изградња нове зграде центра показује озбиљност са којом се БиХ суочава са питањем имиграције и азила.

Према његовим ријечима, квалитетна сарадња са другим земљама и предузете активности у вези са питањима илегалне миграције и азила допринијели су опадању интереса имиграната да БиХ користе као земљу транзита.

"БиХ су као земљу транзита замијениле новопримљене чланице ЕУ", рекао је Крешић, који је и констатовао да је Министарство безбједности у области имиграције и азила испунило све услове за либерализацију визног режима.

У БиХ је тренутно око 15 имиграната, чији се број стално мијења, јер свакодневно стижу нови, док се други враћају у своје земље.

Међу имигрантима о којима брине Служба за послове са странцима је и неколико особа из афроазијских земаља, укључујући и Абу Хамзу, које су безбједносне агенције прогласиле лицима која представљају пријетњу националној и јавној безбједности.

Подаци Службе за послове са странцима говоре да највише илегалних миграната стиже са Косова, Албаније и Турске, али их има и из Кине, Индије, Бангладеша, па чак и Тајланда.

У Служби за послове са странцима забринути су да ће се потписивање споразума између БиХ и Албаније о укидању виза негативно одразити на број илегалних миграната из Албаније, односно да ће чешће него до сада користити БиХ као земљу за одлазак на Запад.

Нова зграда, осим смјештајних простора, посједује спортске терене, амбуланту, просторије за дружење и задовољавање вјерских потреба, али не и интимну собу, јер то, према Мектићевим ријечима, није европски стандард.