Dnevni avaz: Nova zgrada Centra za ilegalne imigrante u BiH, čiju je gradnju i opremanje sa 1,2 miliona eura finansirala EU, otvorena je danas u Istočnom Sarajevu, čime je ispunjen jedan od uslova liberalizacije viznog režima za građane BiH.

Direktor Službe za poslove sa strancima Dragan Mektić rekao je da je riječ o objektu kapaciteta 80 lica, koji odgovara savremenim evropskim standardima.

"Centar ima ogroman značaj za BiH u smislu borbe protiv ilegalnih migracija, te krijumčarenja i trgovine ljudi", istakao je Mektić.

Šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kurkulas rekao je da je EU, osim izgradnje objekta i njegovog opremanja, finansirala i nabavku tri vozila za transport ilegalnih imigranata u zemlje porijekla.

Kurkulas je naveo da je EU do sada za rješavanje pitanja azila u BiH uložila sedam miliona eura i najavio da će ova pomoć i ubuduće biti nastavljena.

Zamjenik ministra bezbjednosti Mijo Krešić ocijenio je da izgradnja nove zgrade centra pokazuje ozbiljnost sa kojom se BiH suočava sa pitanjem imigracije i azila.

Prema njegovim riječima, kvalitetna saradnja sa drugim zemljama i preduzete aktivnosti u vezi sa pitanjima ilegalne migracije i azila doprinijeli su opadanju interesa imigranata da BiH koriste kao zemlju tranzita.

"BiH su kao zemlju tranzita zamijenile novoprimljene članice EU", rekao je Krešić, koji je i konstatovao da je Ministarstvo bezbjednosti u oblasti imigracije i azila ispunilo sve uslove za liberalizaciju viznog režima.

U BiH je trenutno oko 15 imigranata, čiji se broj stalno mijenja, jer svakodnevno stižu novi, dok se drugi vraćaju u svoje zemlje.

Među imigrantima o kojima brine Služba za poslove sa strancima je i nekoliko osoba iz afroazijskih zemalja, uključujući i Abu Hamzu, koje su bezbjednosne agencije proglasile licima koja predstavljaju prijetnju nacionalnoj i javnoj bezbjednosti.

Podaci Službe za poslove sa strancima govore da najviše ilegalnih migranata stiže sa Kosova, Albanije i Turske, ali ih ima i iz Kine, Indije, Bangladeša, pa čak i Tajlanda.

U Službi za poslove sa strancima zabrinuti su da će se potpisivanje sporazuma između BiH i Albanije o ukidanju viza negativno odraziti na broj ilegalnih migranata iz Albanije, odnosno da će češće nego do sada koristiti BiH kao zemlju za odlazak na Zapad.

Nova zgrada, osim smještajnih prostora, posjeduje sportske terene, ambulantu, prostorije za druženje i zadovoljavanje vjerskih potreba, ali ne i intimnu sobu, jer to, prema Mektićevim riječima, nije evropski standard.