Дневни аваз: Словенска заступница у Европском парламенту (ЕП) и извјеститељица за либерализацију визног режима земљама западног Балкана Тања Фајон у разговору за "Дневни аваз" истакла је да на сједници ЕП-а 11. и 12. новембра очекује одлучност за укидање виза грађанима БиХ и Албаније најкасније у јулу идуће године.

Резерве чланица

– Очекујем да ће на предстојећој сједници све земље западног Балкана, укључујући и Албанију и БиХ, добити јаку подршку ЕП-а. Као што знате, покушавала сам убрзати процес визне либерализације за БиХ и у томе сам добила подршку комитета AFET и LIBE. Но, требамо бити свјесни тога да ЕП има само савјетодавну улогу и да на крају чланице Европске уније (ЕУ) требају показати политичку вољу – истакла је Фајон.

Такођер је признала да "док се ЕП труди да убрза процес, постоје резерве у неколико већих чланица ЕУ о визној либерализацији за БиХ".

– Не бих спомињала које су то земље. Страх ме да будуће шпанско предсједавање ЕУ неће помоћи у достизању циља ЕП-а. Вјерујем да је најбоље оружје за БиХ да настави са свом одлучношћу ка испуњењу преосталих циљева из Мапе пута – истакла је Фајон.

Словенска заступница у ЕП-у изразила је дубоко жаљење због изостављања БиХ из јулског приједлога Европске комисије (ЕК) за визну либерализацију у јануару 2010. године, упозоравајући да ова тешка техничка одлука има јак политички утјецај и ставља Бошњаке у веома тешку ситуацију.

Политичко погађање

– БиХ је направила даљњи напредак у протеклих неколико седмица и надам се да ће ова држава ускоро сустићи Македонију, Србију и Црну Гору, ако је то могуће, почетком љета наредне године. С друге стране, реално је очекивати да ће ове три државе ући у безвизни режим већ 19. децембра ове године.

Словенска иницијатива да буду укинуте визе држављанима ове три земље прије католичког Божића и да им се дозволи да слободно путују током предстојећих новогодишњих празника подржана је од свих чланица ЕУ. Комисија још треба у наредним данима потврдити да су Србија и Црна Гора  испуниле преостале увјете. Но, колико ја знам, коначна процјена за ове државе бит ће позитивна – истакла је Фајон.

Када је ријеч о бутмирском процесу, Фајон је казала да не би било коректно користити визну либерализацију као средство за погађање током политичких разговора у Бутмиру. 

Прве добре вијести  

Фајон је истакла како очекује да ће ЕК послати мисију експерата у БиХ до краја године те да би то требале бити прве добре вијести за нашу земљу. Друге би, како је казала, требале стићи када држава добије позитивну коначну оцјену заједно с приједлогом за укидање виза у прољеће наредне године. Због тога је веома важним нагласила да "политичка ситуација у држави не почне пропадати у предстојећим мјесецима".