Dnevni avaz: Slovenska zastupnica u Evropskom parlamentu (EP) i izvjestiteljica za liberalizaciju viznog režima zemljama zapadnog Balkana Tanja Fajon u razgovoru za "Dnevni avaz" istakla je da na sjednici EP-a 11. i 12. novembra očekuje odlučnost za ukidanje viza građanima BiH i Albanije najkasnije u julu iduće godine.

Rezerve članica

– Očekujem da će na predstojećoj sjednici sve zemlje zapadnog Balkana, uključujući i Albaniju i BiH, dobiti jaku podršku EP-a. Kao što znate, pokušavala sam ubrzati proces vizne liberalizacije za BiH i u tome sam dobila podršku komiteta AFET i LIBE. No, trebamo biti svjesni toga da EP ima samo savjetodavnu ulogu i da na kraju članice Evropske unije (EU) trebaju pokazati političku volju – istakla je Fajon.

Također je priznala da "dok se EP trudi da ubrza proces, postoje rezerve u nekoliko većih članica EU o viznoj liberalizaciji za BiH".

– Ne bih spominjala koje su to zemlje. Strah me da buduće špansko predsjedavanje EU neće pomoći u dostizanju cilja EP-a. Vjerujem da je najbolje oružje za BiH da nastavi sa svom odlučnošću ka ispunjenju preostalih ciljeva iz Mape puta – istakla je Fajon.

Slovenska zastupnica u EP-u izrazila je duboko žaljenje zbog izostavljanja BiH iz julskog prijedloga Evropske komisije (EK) za viznu liberalizaciju u januaru 2010. godine, upozoravajući da ova teška tehnička odluka ima jak politički utjecaj i stavlja Bošnjake u veoma tešku situaciju.

Političko pogađanje

– BiH je napravila daljnji napredak u proteklih nekoliko sedmica i nadam se da će ova država uskoro sustići Makedoniju, Srbiju i Crnu Goru, ako je to moguće, početkom ljeta naredne godine. S druge strane, realno je očekivati da će ove tri države ući u bezvizni režim već 19. decembra ove godine.

Slovenska inicijativa da budu ukinute vize državljanima ove tri zemlje prije katoličkog Božića i da im se dozvoli da slobodno putuju tokom predstojećih novogodišnjih praznika podržana je od svih članica EU. Komisija još treba u narednim danima potvrditi da su Srbija i Crna Gora  ispunile preostale uvjete. No, koliko ja znam, konačna procjena za ove države bit će pozitivna – istakla je Fajon.

Kada je riječ o butmirskom procesu, Fajon je kazala da ne bi bilo korektno koristiti viznu liberalizaciju kao sredstvo za pogađanje tokom političkih razgovora u Butmiru. 

Prve dobre vijesti
 
Fajon je istakla kako očekuje da će EK poslati misiju eksperata u BiH do kraja godine te da bi to trebale biti prve dobre vijesti za našu zemlju. Druge bi, kako je kazala, trebale stići kada država dobije pozitivnu konačnu ocjenu zajedno s prijedlogom za ukidanje viza u proljeće naredne godine. Zbog toga je veoma važnim naglasila da "politička situacija u državi ne počne propadati u predstojećim mjesecima".