Дневни аваз: Представници Федералне владе данас послијеподне настављају разговоре с делегацијом ММФ-а о испуњавању обавеза преузетих стeнд-бaj аранжманом.

– За валидније информације, односно њихову процјену онога што смо урадили требат ће сачекати идући тједан – казао је на конференцији за новинаре у Сарајеву федерални министар финансија Вјекослав Беванда.

По његовим ријечима, дефинирано је и констатирано да је дио обавеза извршен и то се односи на ребалансирање буџета и неких других ствари из надлежности Министарства финансија, укључујући и консолидиране буџета кантона.

Беванда је саопћио да је Министарство финансија припремило ребалас прорачуна с умањењењем од 59 милиона КМ, што је дио мањка прихода у односу на оно што је утврђено као макроекономски оквир на Фискалном вијећу.

Што се тиче извршења бужета и прихода, Беванда је казао да је по задњој процјени Одјела за макроекономске анализе мањак прихода у Федерацији 161 милион, а мањак у федералном буџету 59 милиона КМ и да треба направити реструктурирање.

– Ми ћемо до половине идућег тједна завршити ребаланс те га упутити на Владу и Парламент – казао је федерални министар финансија.

Говорећи о буџету за наредну годину, Беванда је казао да је прије мјесец дана направљен документ оквирног буџета, али да он није прошао Владу будући да су захтјеви прорачунских корисника били 3,9 милијарди КМ, а буџет за идућу годину пројециран је 1,7 милијарди КМ с траншом ММФ-а, а без те транше он би износио 1,4 милијарде КМ.

– Министри и остали прорачунски корисници су за то да се прорачун стави на реалну основу, али нису да се дирају њихови ресори – казао је Беванда.

Он је одговарајући на новинарска питања казао да већ дуже вријеме постоје проблеми у функционирању Владе, што ће бити и тема ванредне сједнице Парламента 10. новембра. Он је додао да је на јучерашњој сједници Владе предложио да се о томе обави расправа да би се колико је могуће сачувао дигнитет Владе.

Такођер, Беванда каже да је на тој сједници прије именовања директора у јавним предузећима чијим државним капиталом управља Влада ФБиХ требало обавити расправу о пословању тих предузећа, што би дало одговоре на многа питања.