Независне новине: Чланови Мисије БиХ у шест главних комитета Уједињених нација тренутно доносе одлуке и гласају о резолуцијама тако што се придружују изјавама предсједавајућег, кандидата и потенцијалних кандидата за ЕУ.

Судећи по допису из Мисије БиХ при УН-у само у ријетким ситуацијама биће консултовано Министарство иностраних послова БиХ приликом гласања.

"Мисија БиХ ће коспонзорисати резолуције које је БиХ коспонзорисала и прошле године уколико у истим не буде одступања. Уколико буде приједлога или потребе за коспонзорисањем резолуција које нису спонзорисане раније, Мисија ће тражити сагласност МИП-а", пише у допису Мисије и додаје да уколико буде приједлога нових резолуција или буде подјела унутар комитета у вези с тим да ће се обратити МИП-у на сагласност.

Ана Тришић-Бабић, замјеник министра иностраних послова БиХ, казала је да се начин на који се сада ради мора промијенити од 1. јануара наредне године, када БиХ преузима нестално чланство у Савјету безбједности УН-а.

"Тек треба утврдити начин на који ће се доносити одлуке прије гласања у Савјету безбједности. То се мора радити уз инструкције Министарства и консултације са Предсједништвом БиХ које има уставну надлежност за спољну политику", рекла је Тришић-Бабићева.

Небојша Радмановић, члан Предсједништва БиХ, казао је да су јуче на консултацијама разговарали о будућем раду у Савјету безбједности.

"На једној од наредних сједница Предсједништва БиХ наћи ће се приједлози одлука које треба да регулишу начин одлучивања у Савјету безбједности. У наредна два мјесеца потребно је урадити много посла да би БиХ као нестална чланица Савјета безбједности УН-а могла да одговори свему ономе што нас тамо чека", истакао је Радмановић.

БиХ је недавно примљена у нестално чланство СБ УН-а и од 1. јануара замијениће Хрватску у "свјетској влади". У Мисији БиХ тренутно ради четверо дипломата, а раније су из Координационог тима за пријем у нестално чланство СБ УН-а процијенили да је неопходно повећати број запослених, преселити у нове просторије, набавити канцеларијску опрему, аутомобил, те ојачати надлежни одсјек у МИП-у.