Nezavisne novine: Članovi Misije BiH u šest glavnih komiteta Ujedinjenih nacija trenutno donose odluke i glasaju o rezolucijama tako što se pridružuju izjavama predsjedavajućeg, kandidata i potencijalnih kandidata za EU.

Sudeći po dopisu iz Misije BiH pri UN-u samo u rijetkim situacijama biće konsultovano Ministarstvo inostranih poslova BiH prilikom glasanja.

"Misija BiH će kosponzorisati rezolucije koje je BiH kosponzorisala i prošle godine ukoliko u istim ne bude odstupanja. Ukoliko bude prijedloga ili potrebe za kosponzorisanjem rezolucija koje nisu sponzorisane ranije, Misija će tražiti saglasnost MIP-a", piše u dopisu Misije i dodaje da ukoliko bude prijedloga novih rezolucija ili bude podjela unutar komiteta u vezi s tim da će se obratiti MIP-u na saglasnost.

Ana Trišić-Babić, zamjenik ministra inostranih poslova BiH, kazala je da se način na koji se sada radi mora promijeniti od 1. januara naredne godine, kada BiH preuzima nestalno članstvo u Savjetu bezbjednosti UN-a.

"Tek treba utvrditi način na koji će se donositi odluke prije glasanja u Savjetu bezbjednosti. To se mora raditi uz instrukcije Ministarstva i konsultacije sa Predsjedništvom BiH koje ima ustavnu nadležnost za spoljnu politiku", rekla je Trišić-Babićeva.

Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH, kazao je da su juče na konsultacijama razgovarali o budućem radu u Savjetu bezbjednosti.

"Na jednoj od narednih sjednica Predsjedništva BiH naći će se prijedlozi odluka koje treba da regulišu način odlučivanja u Savjetu bezbjednosti. U naredna dva mjeseca potrebno je uraditi mnogo posla da bi BiH kao nestalna članica Savjeta bezbjednosti UN-a mogla da odgovori svemu onome što nas tamo čeka", istakao je Radmanović.

BiH je nedavno primljena u nestalno članstvo SB UN-a i od 1. januara zamijeniće Hrvatsku u "svjetskoj vladi". U Misiji BiH trenutno radi četvero diplomata, a ranije su iz Koordinacionog tima za prijem u nestalno članstvo SB UN-a procijenili da je neophodno povećati broj zaposlenih, preseliti u nove prostorije, nabaviti kancelarijsku opremu, automobil, te ojačati nadležni odsjek u MIP-u.