Е-капија: Главни ревизор БиХ Миленко Шего истакао је да би Канцеларија за ревизију институција БиХ прекршила закон када би обавила ревизију трошења пара из IPA фондова, јер то није у њеној надлежности.

Он је напоменуо да је Вијеће министара већ усвојио закључак којим би посао ревизије IPA фондова требало да ради Канцеларија. 

Шего је нагласио да у Министарству финансија БиХ "нису у стању да формирају посебну агенцију за тај посао и да га пребацују на Канцеларију за ревизију БиХ".

"Ријеч је о ревизији начина утрошка средстава из претприступних фондова које добијају земље у транзицији, па и БиХ. Европска комисија тражи да се обави ревизија начина утрошка средстава и ми бисмо, како је замишљено закључком Савјета министара требали поднијети извјештаје Европској комисији. То је у супротности са Законом о ревизорима БиХ" – истакао је Шего.

Појаснио је да Канцеларија, према закону, извјештаје подноси Парламенту БиХ, а ревизија ИПА фондова не може да буде смјештена у државну ревизију.

"Средства из IPA фондова пласирају се и у ентитете, тако да бисмо ми требали да обављамо ревизију неких послова које су радиле поједине институције у Српској или у ФБиХ. То је супротно нашим надлежностима, односно задирали бисмо у надлежност ентитетских ревизора", објаснио је Шего.

Осим тога, додао је, када су у питању IPA фондови, ријеч је о сасвим другачијем систему рада од оног који се односи на ревизију институција БиХ, објављено је на порталу екапија.