Шта је то дефанзивно комуницирање, како комуницирати у кризи, шта је то спин, каква је будућност интерних комуникација и улога професионалаца у кризи, како очувати углед ваше организације само су неке од тема дводневне конференције коју је Удружење за односе с јавностима ПРИБА у БиХ организирало 16. и 17. октобра ове године у Зеници.

Криза значи опасност али и прилику указали су, свако на свој начин, предавачи на конференцији – стручњаци из области односа с јавностима из Босне и Херцеговине, Словеније, Србије и Хрватске. Међу њима Драган Савић и Миленко Ђурић из Београда, Ксенија Олетић и Крешимир Мацан из Загреба, Професор Александар Богданић из Бањалуке, професор Зоран Томић и Нино Ћорић са мостарског Свеучилишта, магистри Сенија Шехановић и Мирјана Маринковић Лепић, Ведран Першић, Иван Глибо, Драго Мартиновић, чланови ПРИБА-е.

Кризе долазе као изненађење и у неочекивано вријеме, али било која организација, приватна или јавна, сматрају ПР стручњаци, може се припремити на оно најгоре. Од начина управљања кризном ситуацијом и кризним комуницирањем зависи и у којој мјери ће организација имати негативне посљедице те хоће ли криза бити само опасност или ће организација кризу искористити и као нову прилику. 

Професор Миленко Ђурић из Београда  говорио је о систему раног упозорења и изради сценарија у кризи. Он, као и већина предавача о кризном комуницирању, наглашава да је кључна брзина реагирања.  Сенија Шехановић, замјеница директора Грађевинског предузећа “АРЦОН – ин” д.о.о. Зеница говорила је о теми „Технологија као пријетња корпоративном имиџу и пословању (са аспекта теорије The Tehnology – Image Expectancy GAP) у којој се кључним проблемом при кориштењу нових технологија сматрају превелика очекивања. О односу према запосленицима у вријеме кризе, чињеничном стању и законској регулативи говорила је мр.сц. Мирјана Лепић, директорица Центра за пословну едукацију ДОО Мултицом Тузла.

ПР практичаре из приватног, друштвеног, јавног, владиног и невладиног сектора, затим представнике ПР агенција из БиХ и земаља регије који су присуствовали конферецији заинтригирало је и предавање Драгана Савића из Београда који је говорио о Јунговој подјели на четири основна типа темперамента: сангвиник, колерик, меланколик и флегматик и како сваки од њих реагира у кризној ситуацији. Знати препознати тко је тко и како с киме комуницирати сматра кључним у било којем виду разговора. Појам дефензивне комуникације те надилажење тог проблема објаснио је проф. Александар Богданић из Бања Луке, док је о важности и потреби кризног комуникацијског плана, предавање одржао проф.др. Зоран Томић.

ПР практичари су оцијенили најзанимљивијим предавање Крешимира Мацана из Загреба који је говорио о спину, теми која увијек изнова изазива пажњу сваког ПР-овца.