Независне новине: Босна и Херецеговина постала је јуче нестална чланица Савјета безбједности Уједињених нација (УН) након што су 183 чланице Генералне скупштине подржале бх. кандидатуру.

Како је саопштено из Министарства иностраних послова БиХ, већ у првом кругу БиХ је изабрана за несталну чаницу за регион источне Европе у двогодишњем мандату који почиње од 1. јануара 2010. године. БиХ ће замијенити Хрватску у овом региону.

"Нестално чланство БиХ у Вијећу сигурности ОУН-а има непроцјенљив значај, а БиХ ће у току двије године бити међу оним земљама које ће одлучивати о свим најважнијим питањима свјетске политике", рекао је министар вањских послова БиХ Свен Алкалај, који је присуствовао гласању у Њујорку.

Како је саопштено из МИП-а, нестално чланство БиХ оцијењено је као један од највећих спољнополитичких успјеха од 1992. године.

"Паралелно са активностима кандидатуре, у МВП-у БиХ су подузимане неопходне програмске, административне и кадровске мјере да би се створиле све претпоставке за успјешно обављање нашег мандата у тако значајном тијелу", навели су из МИП-а.

Алкалај је оцијенио да ће упјешно обављен мандат несталне чланице Савјета безбједности ојачати имиџ, углед и утицај БиХ у свијету и отворити многа политичка и економска врата која бисмо иначе веома тешко отварали.

"Најзад, присуство и судјеловање мањих држава, као што је Босна и Херцеговина, у раду Вијећа сигурности ОУН-а је од посебне важности и за одржавање равнотеже унутар ВС ОУН-а које, поред сталних чланица и свјетских сила, треба да омогући и малим државама да презентирају своје ставове и као пуноправни партнери судјелују у доношењу важних одлука", оцијенио је Алкалај и додао да пријем у нестално чланство представља признање и подстицај међунродне заједнице БиХ.

"Чланство у Вијећу сигурности ОУН-а, такођер, представља изазов и за све институције БиХ јер изискује заједнички и координиран начин дјеловања. Истовремено, ово је шанса да БиХ унаприједи властите дипломатске и остале институционалне капацитете, те да након завршетка мандата, на основу стечених искустава и знања, преузме активнију улогу и у другим међународним организацијама", наводи се у саопштењу упућеном из МИП-а БиХ након гласања у Њујорку.

За нове несталне чланице уз БиХ изабране су Бразил, Нигерија, Габон и Либан које треба да замијене Костарику, Буркину Фасо, Либију и Вијетнам. 

У извјештају Савјета безбједности УН-а о припремама за изборе наведено је да је БиХ била једини кандидат за регион источне Европе након што се Пољска повукла почетком 2008. године.

У сједишту УН-а боравио је прије изјашњавања Генералне скупштине и Жељко Комшић, предсједавајући Предсједништва БиХ, али је он јуче отпутовао у Вашингтон.

Предсједништво БиХ одобрило је платформу за дјеловање БиХ у оквиру Савјета безбједности УН-а, а МИП је био задужен за њену реализацију због чега је основан и Координациони тим који је требао водити кампању.

Алкалај је оцијенио да је кампања била успјешна и да су лобирали све бх. дипломате, те подсјетио да је БиХ добила више од 100 писаних подршки земаља које су јуче гласале.

Из Предсједништва је раније најављено и јачање Мисије БиХ при УН-у, због предстојећих обавеза, а тренутно у овој мисији ради троје дипломата и двоје које је министар ангажовао по уговору о дјелу.

Новом систематизацијом Алкалај је планирао и посебан одјел за координацију активности Савјета безбједности УН-а, али ова систематизација није добила подршку у Савјету министара БиХ због неријешених надлежности.