Политичка нестабилност и несигурност власти кључни су разлози за лош пласман БиХ на листи конкурентности земаља коју је израдио Свјетски економски форум (WEF).

БиХ је, како смо јучер објавили, пала за два мјеста и сада је на 109. позицији од укупно 133 државе које су укључене у истраживање. Годину раније била је на 107. мјесту. Према анализи објављеној на интернету, испитаници су у истраживању најгоре оцјене БиХ давали управо у сегменту политике, док су класични економски показатељи као што је макроекономска стабилност, инфлација, стање и доступност радне снаге исказани као предности БиХ.

Но, политичке власти добиле су тако лоше оцјене да су увелико срозале позицију државе на листи. Осим тога, БиХ се већ годинама у области инфраструктуре налази при самом дну. Саобраћајну инфраструктуру многи аналитичари виде као једну од кључних препрека конкурентности бх. економије на свјетском тржишту. Нашој земљи се приговара и због проблема с превеликом бирократијом и неефикасним властима, а јако ниске оцјене БиХ је добила и у погледу корупције и порезног система.

Када је ријеч о предностима БиХ, њих је наведено само неколицина, међу којима су мала опасност од тероризма и криминала по економско пословање, квалитетно образовање у области математике и науке, једноставност запошљавања и отпуштања, учешће жена у радној снази и солидан број корисника интернета.

Експерт Вањскотрговинске коморе БиХ Дуљко Хасић каже да су резултати истраживања одраз стварног стања у земљи која нема визије развоја ни активности институција. Сви морају бити укључени и поштовати изазове тржишта. Није само пословна заједница одговорна за конкурентност. Реформе су стале, а неопходне су за организирану активност, стратегију, иновације, послове. Како смо кренули, ускоро ћемо бити задњи на листи каже Хасић, додајући да се из године у годину јављају увијек исти приговори и проблеми.